11 juli 2013

Loppis i Vasa dag 4

Dag tre ägnades helt och hållet åt Wasalandia. Eller ja, vi svängde faktiskt in på en liten loppis på vägen därifrån men hittade ingenting så det gills inte. Där fanns iaf många loppisskyltar som jag fotade. En annan såg ni här.


Dag fyra började vi med bad på Tropiclandia. Eftermiddagen ägnades åt stros på stan och en liten bilfärd till Jupiter-stiftelsen på Meijerigatan 2-4 som hade hunnit stänga när vi var där två dagar tidigare. Den ganska stora butiken kryllade av personal och en och annan fin grej. Jag suktade lite efter en vas av Kaj Franck för 30 euro men höll i stålarna. Med oss ut hade vi istället ett fat (askfat?) från Gabriel och en blommig kjol i uppskattningsvis storlek small.Vi promenerade sedan längs Handelsesplanaden och såg att en av antikbutikerna tyvärr fortfarande hade stängt. Vi gick åter in i butiken vi besökte första dagen och pratade lite mer med ägarinnan. Mattias hade kikat på en vas när vi var där och den här gången slog han till. Vasen är signerad "Humppila" och "Helander".


Joni, Mikko och Olavi Helander var tre bröder som tillsammans grundade Humppila 1952. De hade tidigare jobbat som glasblåsare på Nuutajärvi. Den här vasen är formgiven och signerad av Mikko Helander, den är stor och tung och mäter ca 28 cm. Man ser att han var tydligt influerad av Wirkkalas vaser i serien Kantarelli.

Äntligen ett finskt fynd alltså! Det var på tiden tyckte vi. Vi promenerade vidare mot nästa antikaffär efter samma gata och där föll jag pladask för några kaffekoppar som stod uppradade i skyltfönstret. Skulle även jag få fynda finskt? Fortsättning följer framöver...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommenter!