13 juli 2013

Arabia Regatta från Vasa

Åter till vår semester i Vasa. När jag sist skrev om Vasa var vi på en antikaffär på Handelsesplanaden och jag såg fem snygga kaffekoppar med segelbåtar på uppradade i fönstret. Vi gick in och kikade på en och såg att de var från Arabia. "Dyra", tänkte vi och jag frågade vad en kopp kostade.

Den trevlige mannen i butiken sa att han bara sålde alla fem kopparna ihop och priset var 100 euro. Jag hade bara tänkt köpa en eller två men började fundera och vela och till slut prutade butiksinnehavaren själv ned dem till 80 euro och då slog jag till. Med tanke på priset på alla andra, i våra ögon ganska fula, bruna Arabiakoppar vi sett på andra ställen så var 80 euro för fem riktigt bra.

Då hade han dessutom berättat att kopparna gjorts inför en seglartävling i Finland i början av 60-talet och att de var väldigt ovanliga.

Efter mycket detektivarbete från Mattias sida hittade han information om kopparn på Arabias designmuseum på internet. Nedan ser ni text och bild saxat från dem.

Med hjälp av Google translate har jag kommit fram till att kopparna har nummer AM5833 och heter Regatta. De är formgivna 1960 av Aune Siimes och de såldes endast 1960-61. Modellen på koppen heter OT och de är tillverkade i, direktöversatt, "hårdporslin" vilket bör vara benporslin. Det skulle vara roligt att veta vad det var för tävling de tillverkades till.

Enligt mannen i butiken hade många frågat om kopparna men ingen hade köpt dem. Konstigt tycker jag! Det måste väl finnas fanatiska samlare av Arabia i Finland? I Sverige betalar vi ju med glädje mycket mer för våra älskade koppar från Gefle, Gustavsberg eller Rörstrand. Och speciellt om de är svåråtkomliga!

Jag är iaf väldigt nöjd med mitt finska köp!

3 kommentarer:

 1. Va häftiga! Jag har aldrig sett sådana förut och då har jag verkligen sprungit på många loppisar och antikbutiker här i Finland :) ett bra pris tror jag verkligen det där var! Bra köp, roligt att du fick så fina loppis-souvenirer från Vasa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Då är de verkligen ovanliga. Jag har inte hittat något mer om dem på internet heller.

   Radera
 2. Riktigt snygga! Grattis till det fina köpet! / Lars

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!