04 juni 2013

Mamma samlar Hobnail

Eller jag samlar på dem åt henne, vare sig hon vill eller inte! :) Senaste tillskottet fick hon i julklapp.


Under hela min uppväxt har mamma haft en stor tung vas från min mormor som passade utmärkt att sätta tulpaner i. Som vasen ovan men högre. För några år sedan sprack vasen helt plötsligt mitt i tu! Jag tog på mig uppdraget att hitta en ny, vilket jag ännu inte har lyckats med. Däremot har jag hittat andra delar i samma serie och eftersom tre är det magiska talet för en samling så blev mamma på julafton officiellt samlare av serien Hobnail från Rudolfova Hut, Sklo Union, formgiven av Rudolf Jurnikl 1964.


Tidigare visste jag bara att serien var från Bohemia glas, dvs från en region i dåvarande Tjeckoslovakien, nuvarande Tjeckien, men jag visste inget mer. Sedan hittade jag Bohemiabloggen och ett gammalt inlägg om Hobnail och nu är jag betydligt mycket visare i ämnet!

Tjeckiskt glas är inget jag är expert på men i mitt fortsatta googlande hittade jag mer information hos 20th Century GlassRudolfova Hut grundades 1906 av Josef Inwald som redan ägde flera andra glasbruk. Formgivare som var verksamma på Rudolfova Hut var bla Rudolf Schrotter, Frantisek Vizner, Rudolf Jurnikl, Adolf Matura, Vladislav Urban och Vaclav Hanus. Glasbruket blev snabbt den största tillverkaren av pressglas i hela Tjeckoslovakien. 1965 blev Rudolfova Hut en del av Sklo Union som var en sammanslutning där de flesta av landets tillverkare av pressglas var med.Jag börjar bli mer och mer förälskad i mönstret och hittar jag dubbletter kanske jag måste börja samla själv också. Hobnail finns i både klarglas och färgat i blått, grönt, lila och säkert fler färger också. Det finns en hel del att samla på med andra ord. Hur mycket har du plats för mamma? ;)

På morsdag hamnade morsdagsrosorna i två av vaserna och se så vackert det blev!4 kommentarer:

 1. Aha, de där har jag sett på flera ställen nyligen...ska kolla nästa gång jag åker förbi om det är delar hon har eller inte. Klarglas var det i alla fall. Vet inte heller pris.

  SvaraRadera
 2. Det var ingen av storlekarna som du visar på bild som jag såg på loppisen. Vill du att jag ska köpa den om den står kvar nästa gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vilken otur! Kolla gärna nästa gång du är där!

   Radera

Skriv gärna en kommenter!