21 januari 2013

Prisma-kannor modell LD

Mitt senaste Prisma-fynd gjorde jag på Tradera och lyckosamt nog så fanns kannan att hämta här i Holmsund! Jag hade en likadan kanna sedan tidigare men den saknar lock så det var kul att hitta en komplett.


Kannan är i modell LD, en servismodell av Stig Lindberg. I tidningen Kontur från 1951 hittade jag annonsen nedan. 1951 fanns dock inte dekoren Prisma som började tillverkas 1954. Som synes så finns kannan i två olika storlekar.


Jag tycker att mina kannor ser ut att vara den den mindre varianten och de är märkta LD2. Undrar just om Prisma-dekoren finns på den större LD-kannan också? Såskannan är också modell LD och ska ha en likadant lock som kannorna.


Locket jag köpte passar utmärkt till såskannan också...


Men det passar konstigt nog inte till kannan jag hade sedan tidigare! Den är också märkt LD2, är lika stor på alla sätt och vis förutom att den är lite för snäv i öppningen. Kanske en andrasortering? Kan med andra ord bli svårt att hitta ett lock till den.


Några bilder på min allt jämt växande samling Prisma känns på sin plats. Alla delar ryms inte längre på en hylla i vitrinskåpet så några delar har fått flytta ner till nästa hyllplan och två av mina favoriter står i "finskåpet" i favoritmöbeln Rio.
7 kommentarer:

 1. Verkligen snygga! Och roligt när man hittar annonser från tiden. Det är så man lär sig.
  // Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, annonserna är ju det bästa i de gamla tidningarna :)

   Radera
 2. Mycket trevlig servis. Inte alltför vanlig eller? Kanske har jag bara bommat dessa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, den är väl inte tokvanlig precis :) Kopparna i modell A är vanligast tror jag.

   Radera
 3. Så himla snygg dekor, och roligt att du hittar fler och fler delar! Men verkligen märkligt med locket som inte passar på din gamla kanna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul att samla på en lagom ovanlig dekor :) Inte omöjlig men man blir inte heller överöst av delar och det är inte bara att välja och vraka på Tradera ;)

   Radera

Skriv gärna en kommenter!