16 oktober 2011

Tikigubbe av Heyerdahl

Så här ser det ut på ett hyllplan i Tema-hyllan just nu. Den lilla Pepita-bägaren har fått ett lustigt "blomfat" i form av en skål från Orrefors, 2000-tal.

Tikigubbarna är Mattias. Den till höger köpte han i Camden Town i London för några år sedan och även om den är en "turistgrej" så är den cool. Den vänstra är mer intressant, den köpte han på Returmarknaden för runt en hundring för ett år sedan eller så.

Den är märkt Marian Heyerdahl och direkt tänkte vi på Tor Heyerdahl och hans flotte Kon-Tiki. Ett sammanträffande?

Mattias Googlade och kom fram till att Marian Heyerdahl är Tor Heyerdahls dotter. Hon är konstnär och jobbar med skulpturer, den ena större än den andra! Här kan ni se exempel på hennes storslagna verk! Att det är hon som gjort också den lilla gubben råder det inga tvivel om. Bilden nedan kommer från Kon-Tiki museet i Oslo. Ett riktigt kul fynd eller vad tycker ni?

6 kommentarer:

 1. Fina gubbar, kul att det var dottern som gjort den smala höga!

  SvaraRadera
 2. Herr Movarp: Ja det gör den ju ännu häftigare :)

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag tror jag såg 5 eller 6 assietter av Prisma Gustavsberg i helgen. OM de finns kvar nästa gång jag går till den loppisen, ska jag köpa dem åt dig?

  SvaraRadera
 4. Gila: Var det den grå varianten? Jag har redan ganska många men använder dem sällan eftersom de egentligen är för små att ha under kaffekopp med fat. Men är de rosa är det väldigt intressant!

  SvaraRadera
 5. Det var tyvärr den grå...:-)tänkte att jag kan ju kolla med dig i alla fall...

  SvaraRadera
 6. Gila: Det var jättesnällt att du frågade, tack för att du tänkte på mig :) Fråga gärna igen om du hittar andra delat i serien!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!