20 oktober 2011

Bumbus x 2

I påsen som pappa levererade låg den här underbara ugnseldfasta karotten från Stavangerflint. Modellen heter Flamingo och dekoren heter Bambus.

Serien Flamingo finns i många olika dekorer och flera av dem, bl.a. Bambus, formgavs av Inger Waage under hennes år på Stavangerflit (1953-1979). Just Bambus blev en av hennes mest folkkära dekorer som nu finns representerad på Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo.

Dekoren finns på allt från koppar, tekannor och tallrikar till de ugnseldfasta delarna som karotter, formar, skålar, såssnipor m.m.

Jag har sneglat på Bambus tidigare och när jag hittade den här karotten på S:t Olofs Antik blev jag väldigt sugen men jag höll i slantarna (läs: jag köpte något annat istället). Lite senare hittade jag en karott på Tradera som jag vann för runt 90 kr inkl. frakt. När den kom såg jag att den var lite mindre än den hos S:t Olofs så jag mailade Ann-Kathrine och till min stora glädje hade hon den kvar trots att den följt med till Hemmamässan i Sundsvall. 225 kr var priset men för mig betydde det 150 :) Så kom det sig alltså att jag nu är ägare till två helt fantastiska karotter i felfritt skick som jag längtar efter att duka med.

Karotterna är numrerade 2005/1 (den större) och 2005/2 (den mindre).

Här finns massor av information om och bilder på Inger Waages olika serier och dekorer.

20 kommentarer:

 1. Härliga. Jag har också en sådan. Vet dock ej i vilken storlek och jag saknar tyvärr locket. Men de är fina =)

  SvaraRadera
 2. Clinen: Synd att du saknar locket. Glömde skriva hur de är numrerade men har lagt till det nu :)

  SvaraRadera
 3. fasen vad snygga! jag har sett serien innan i lite olika delar, men dina karotter var verkligen topp! visste inte vad serien hette heller, så nu har jag lärt mig något nytt. :)

  jag ska försöka få tummen loss att ta fram skärmarna ur förrådet och mäta dem så snart som möjligt.

  SvaraRadera
 4. Allt det gamla goda: Ja de är läckra! Gillar modellen på de olika delarna. Knoppar, handtag och hänklar gör hela serien! Hoppas kunna samla på mig några delar till :)
  Ser fram emot bilder på dina skärmar :)

  SvaraRadera
 5. Ja dom är fina, har sett en del olika grejer i denna serien, ugnsformar mm. Tyvärr alltid för dyra...men Waages många alster är ju rena drömmen för en som gillar 50-tal. Jag har själv en liten skål i hennes prydnadsserier!

  SvaraRadera
 6. Jättesnygga karotter, har faktiskt aldrig sett dem förut. Hoppas du snart hittar fler delar!

  SvaraRadera
 7. läckert, de hade jag velat servera köttbullar och potatis i :)

  SvaraRadera
 8. Herr Movarp: Ja de kan gå ganska dyrt! Jag hade tur när jag inte fick nått riktigt motstånd i budgivningen på Tradera. Vissa delar går sviiiindyrt!
  Skulle vara kul att sedin skål. Har du den på bloggen?

  Ann-Charlotte: Tack det hoppas jag med :) De är lätta att hitta men svårigheten ligger i att hitta till rätt pris.

  Retroprylar: Det ska jag göra någon dag framöver :) Skulle haft en liten skål till lingonsylten också...

  SvaraRadera
 9. Precis en sådan har jag i mitt skåp, men den saknar tyvärr lock. Jag tycker dom är så snygga!

  /Åsa

  SvaraRadera
 10. Kringlor & Krusiduller: Ja de är så fina! Synd att din saknar lock, men de är ju fina ändå :)

  SvaraRadera
 11. Hej Anna!
  Har följt din blogg under en tid, dock helt anonymt då jag själv inte bloggar.
  Kände dock efter dagens inlägg att jag måste säga något! Tradera-fyndet kommer från mig, KUL att det kommer till glädje!
  Fortsätt att blogga som du gör;))
  Mvh Anna Bladh

  SvaraRadera
 12. Anna Bladh: Men vad roligt :) Du kommer garanterat att få se "din" karott fler gånger här på bloggen. Kul sammanträffande att du läser min blogg. Du är varmt välkommen att kommentera fler gånger!

  SvaraRadera
 13. Verkligen snygga karotter, jag har inte sett dem innan.

  SvaraRadera
 14. Verkligen jätte fina! Har inte sett dom tidigare. Kul med kommentaren från tidgare ägaren ocså!

  SvaraRadera
 15. Hej Anna har följt din blogg ett tag som anonym icke bloggande person och idag när jag var på en lite runda såg jag 4 st tallrikar med samma dekor som dina karotter och tänkte vaaaar har jag sett detta innan? :) Dom var jätte fina med ett "litet handtag" på men 375:- för fyra kanske är att ta i? Hur som helst var det ju hos dig jag hade sett dom och kände att jag ville säga nått! Tack för en fin blogg/ Josephine

  SvaraRadera
 16. Josephine: Hej! Vad roligt att du skriver :) Tallrikar med ett litet handtag låter nästan som någon slags uppläggningsfat eller ugnsformar? Isf var det nog inte speciellt dyrt med 375 kr. Men man behöver ju iof inte fyra stycken kanske... Serien är iaf helt underbar tycker jag och det finns massor av delar! Fortsätt gärna läsa min blogg :)

  SvaraRadera
 17. Ja det är nog mindre uppläggningsfat, jag tog en bild på dom men man kan inte lägga in bilder här va? Eller är det bara jag som inte fattar hur man gör....
  Nä det kanske inte va så dyrt, är det något man verkligen vill ha brukar ju prislappen kunna skena iväg....hrm hrm :) / Josephine

  SvaraRadera
 18. Josephine: Nä jag vet inte om det går att lägga in bilder här men du får gärna maila den till mig på skingirlanna@hotmail.com så att jag får se dem.

  SvaraRadera
 19. Ann-Kathrine Salmonsson12 november, 2011 02:26

  Har hittat en liten söt flamingo till dig om du är intresserad.

  SvaraRadera
 20. Ann-Kathrine: Intressant! :) Jag har mailat dig.

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!