31 augusti 2010

Loppislycka!

I lördags flängde vi runt på fem dåliga loppisar utan att köpa en enda grej innan vi till slut hamnade på ett riktigt fyndarställe! Tallrikar och glas kostade 1 kr/st och jag höll andan när jag plöjde mig nedåt i tallrikshögen för att komma åt dekoren som Mattias sett sticka fram där långt ner. Och det var som jag trodde...fyra Bimbo från Rörstrand! Dekoren var i fint skick och tallrikarna var fria från nagg men bestickreporna var de värsta jag sett! Jag köpte dem så klart ändå och med hårt gnuggande med disksvamp så blev de ju faktiskt rena! Jag blev så glad! :)
.

Aldrig mer kommer jag låta bli att köpa något pga bestickrepor...de går ju att diska bort!
.

Vi gjorde fler fynd på loppisen och betalade totalt 10 kr för allt!
.

Två djuptallrikar Gult band från Gustavsberg av Kåge (1939-51) i toppskick, två felfria dricksglas och en djuptallrik/skål från Rörstrand tillverkad 1957 och märkt 60. Uppdaterat: Dekoren heter Troja upplyser Herr Movarp om, tack!
.

Boken "Gör något kul av köket" är från 1962. Jag skulle gärna ge en hundring för köket på bilden!

13 kommentarer:

 1. Ja det är bra att det är enkelt att få bort på denna typ av porslin, jag brukar köra lite maskindiskmedel i vatten och låta det ligga, det innehåller vätepreoxid som bleker. Bimbo kan du maskindiska då missfärgas aldrig besticksreporna igen.

  Mönstret på djupa Rörstrands-tallriken heter "Troja". Formgivare till dekoren är okänd vad jag vet.

  SvaraRadera
 2. Hej :-) Söker du nåt speciellt? Vi har flera fina loppisar här på Åland med mycket glas och porslin!

  SvaraRadera
 3. Fina fynd! och billigt! Du är duktig på att skrubba! ☺

  SvaraRadera
 4. Herr Movarp: Ja, jag diskade dem i maskin innan men det gick inte bort då, var för hårt smutsat. Har däremot märkt på andra tallrikar att bestickreporna försvinner med tiden när man diskar dem i maskin!
  Tack för info om Troja! Jag fick Rörstrands häfte om dekorer idag och där ser jag att den tillverkades 58-65. Däremot finns varken Marie eller Bimbo ens med och inte heller den Sture jag har, bara en Sture som tillverkades 1892-1922. Konstigt...?

  SvaraRadera
 5. Jag förälskar mig i småblommiga söta serviser. Kan inte stå emot dom ,men ibland får man sälja vidare. dock inte vad du är ute efter kanske;)

  SvaraRadera
 6. Åhhh jag blir så avundsjuk. Alla bloggare utom vi hittar Bimbo och vi letar verkligen aktivt.
  Glad för din skull såklart.

  SvaraRadera
 7. Marie: Ja jag fick ta i ordentligt :)

  Livsnjutaren: Inte riktigt min grej med småblommigt, men det är ju tur att alla inte gillar samma saker :)

  Lybtar: Jag trodde aldrig att jag skulle få fynda Bimbo jag heller, och speciellt inte SÅ billigt! Men ibland har man tur! :) Lycka till i ert letande!

  SvaraRadera
 8. Bimbo är fina och de blev ju som nya efter behandlingen.

  SvaraRadera
 9. Ja, första gången måste du nog blötlägga i maskindiskmedel eller Oxy (=innehåller väteperoxid, köper jag i små hinkar på ÖoB) om du ska få dem vita direkt...

  Det häftet från Rörstrand innehåller enbart hela serviser, bl.a. därför finns t.ex. inte Bimbo med, det är ingen komplett matsservis, bara tallrikar och koppar med fat. Häftet täcker ca 1500 av Rörstrands uppskattningsvis närmare 10000 dekorer som producerats, så det återstår lite innan det finns något komplett...

  Men Bimbo är den så svår att hitta? Jag stöter ofta på den tycker jag. Har väl samlat ihop nästan två dussin av alla tallrikssorter, dryga dussinet av vardera koppstorleken, fast just när det gäller koppar så kan jag hålla med om att det är om inte svårt så dyrt att köpa nu mera...

  SvaraRadera
 10. Svenskt retro: Ja nästan :) Reporna är ju så klart kvar men när de inte är smutsiga längre så syns de ju knappt!

  Herr Movarp: Ah, då ska jag kolla efter Oxy nästa gång jag är på ÖB.
  Då förstår jag också varför tex inte Bimbo finns med i häftet.
  Jag hade aldrig stött på Bimbo på loppis förrän nu! På Tradera finns den ju alltid och på antikaffärer har jag sett den, senast i Sthlm var det 100 kr/st för tallrikarna och det är för dyrt för mig! Tekoppar skulle jag däremot kunna betala lite mer för...de är så fina! Avundas dig som har så många delar!

  SvaraRadera
 11. Vilka fina tallrikar, och de blev ju som nya efter att du hade skrubbat dem! Jag undrar hur du bar dig åt. :) Använde du den vassa sidan på skrubbsvampen och bara skrubbade?

  SvaraRadera
 12. Saga: Ja precis, den vassa sidan av en sån disksvamp med grön sida (är väl nått slipmedel i den?) Jag fick gnugga ganska hårt! Kanske inte det mest skonsamma för glasyren men tallrikarna var ju redan så repade... Jag blev väldigt nöjd med resultatet :)

  SvaraRadera
 13. Använd keramikrent som man har för att göra rent spishällar med, reporna försvinner direkt :-)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!