02 september 2012

Glas för hushållet

Ännu en bok har anslutit till mitt lilla bibliotek av referenslitteratur :) Jag blev nyfiken när jag läste om boken "Glas för hushållet" hos Mangania du älskade... och kände att den boken måste jag ha!

Jag köpte den på Bokbörsen från Maries Antik & Design i Malmö. Boken är utgiven av Svenska Slöjdföreningen som ett specialnummer av tidningen Form 1960. Många vackra glasserier finns listade, utvalda av en kunnig jury, men tyvärr är serierna inte kompletta med alla modeller. Det hade tex varit kul att se alla modeller av Isi men bara några få finns med i boken. Det hade antagligen tagit för mycket plats att visa alla serier komplett. Jag saknar också formgivningsår men annars är boken riktigt rolig att titta i och den kommer garanterat att ge svar på frågor i framtiden.

Serien Tulpan från Åfors, på bilden nedan, är en glasserie jag skulle kunna tänka mig att ha. Ernst Gordon är formgivare.

Till Tulpan hör också denna vackra karaff med namnet GH 543. Ja tack!

En annan glasserie från Åfors som jag tycker riktigt mycket om är den på bilden nedan. Den påminner lite om Tulpan men jag vet inte namnet på den, kanske någon av er vet? Bilden tog jag på en auktionsvisning i Obbola för ett år sedan eller så. Vi åkte aldrig på auktionen och jag ångrar nu att jag inte lämnade ett bud på glasen!

Tänk er öl och snaps i dessa skönheter! De finns i klarglas också och jag tror att jag också sett dem i bruntonat men jag skulle helst ha dem i rökfärgat glas. Undrar om det finns? Ann-Kathrine & Olof har dem i grönt och har visat sina här.

2 kommentarer:

 1. Hej Anna. Spændende bog. Er der noget om Nybro glas?
  Venlig hilsen Merete

  SvaraRadera
 2. Hej

  Om du fortfarande är intresserade av Tulpanglas av Ernst Gordon så har jag 7 st som jag tänkt sälja. Du kan nå mig på Ogfelt@gmail.com

  Mvh Tommy

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!