09 september 2009

Svårfångad Prisma G

Jag har länge beundrat en kopp hos min svärmor. Den tillhörde hennes nu avlidne pappa och det var hans älsklingskopp! Många har sagt -Men ge Anna koppen! men hon har inte velat släppa den ifrån sig och jag har inte velat ta den ifrån henne. Men så en dag i juli kände hon sig generös (det är hon alltid men denna dag mer än någonsin) och gav mig koppen!


Min fina present från svärmor saknar tyvärr fat

Jag har tidigare tittat under den efter stämpel men aldrig hittat någon. Svärmor har påstått av det var någon fin tillverkare men eftersom stämpel saknades så var jag inte säker. Men så dök det upp en liten tillbringare på Tradera i somras! Jag kände ju igen dekoren och den var märkt Gustavsberg Prisma G. Jag googlade och fick veta att den designades av Bibi Breger i mitten av 50-talet. Tyvärr missade jag den lilla tillbringaren (som gick för ynka 84 kr!!!) men jag hade iaf fått lite information om min kopp tack vare den.Bilderna ovan är lånade från Tradera-auktionen

I mitt fortsatta googlande har jag endast hittat denna torftiga information...


Här finns bilden ovan med texten 1954 "Prisma G" Bibbi Breger

Det är som synes inte samma kopp som den jag har. Jag är mycket mer förtjust i min kopp!


Här finns bilden ovan på ett fat i rosa


Denna bilden är lånad från en gammal auktion på tradera. Koppen gick för 156 kr

Jag skrev ett inlägg när jag fick koppen av svärmor och fick då en kommentar från Herr Movarp. Han berättade att han har fat i samma dekor som min kopp, men troligtvis till den rundare koppen på bilderna ovan tyvärr. Jag köpte nyligt 10-kilosboken Gustavsberg: porslinet, fabriken, konstnärerna av Gösta Arvidsson. Jag hade hoppats på mer information om Prisma men det jag fick veta var att den bara tillverkades 1955-1957 och i modell LD. Det står även att den är grå (min kopp är ju mycket riktigt grå och röd) men det står inget om den rosa dekoren i boken.

Frågor:
Kan det vara så att min kopp aldrig har haft någon stämpel? Jag har sett Spisa Ribb där koppen varit stämpellös men fatet varit stämplat.
Har någon mer information om Prisma?
Har ni sett Prisma på någon loppis eller antikaffär någon gång?
Har ni bilder på andra dekorer i modell LD?

Jakten på information går vidare...liksom jakten på en hel servis Prisma G.
Jag lär få leta länge...
.
Uppdaterat: Herr Movarp ger som vanligt matnyttig information! (Läs den första kommentaren) Min kopp är alltså modell LI (som han upplyst mig om tidigare) och den runda koppen heter A. Men varför står det då i min bok att den ska vara i modell LD? Finns det ännu en modell som jag aldrig sett?

5 kommentarer:

 1. Jag har kollat lite och i boken "Servisporslin" finns Prisma med, då i den runda modellen som heter A (A-2 = tekoppsstorlek), modellen kom redan före 1917, A-modellen är gjord av fältspatporslin, om man hittar en kopp i samma modell, men godset är flintgods, heter den iställe PL. Om Prisma står följande: Avdragstryck i grått eller rött över glasyren, Bibi Breger 1954.

  Din koppmodell heter dock LI och det är Stig Lindberg som formgav den 1954, den finns i 3 storlekar, LI-1, LI 1,5 (enochenhalv)samt LI 2. Godset är benporslin.

  Breger och Lindberg samarbetade i många fall, Lindberg gjorde modellen, Breger dekoren. Hon dekorerade bl.a. följande modeller: LI, SA,SGF, OE, LD mfl. Jag ska göra en strukturerad sammanfattning av modeller med exempel i bloggen senare. Jag har flera bilder på modell LD med olika dekorer, den modellen har du inte på någon bild här...den nedre bilderna visar båda koppar i modell A. Kul med den rosa förresten, den har jag aldrig sett tidigare!

  SvaraRadera
 2. Ja, Prisma G blir snyggare för varje gång jag ser den här hos dig. Hoppas du ska få tag i fler delar! Lovar hålla utkik.

  SvaraRadera
 3. Herr Movarp: Tack för informationen! Du är som en uppslagsbok :) Konstigt att det bara står att den finns i modell LD i min bok när den alltså finns i modell A & LI också. Finns det några bilder på Prisma i "Servisporslin"?
  Den är väl så svår att få tag på eftersom den tillverkades så kort period, men jag kämpar vidare! Har ju bara letet i några månader ännu.

  Libby: Tack gör gärna det! Ni har ju lite större utbud i Sthlm :)

  SvaraRadera
 4. Ja, på modell A. Informationen om hur LD ser ut har jag hämtat från min Gustavsbergs produktkatalog på 300 sidor från 1962-63. Det finns ingen bild på Prisma i LD-modell.

  Tyvärr verkar det som om mina Prisma-fat behagat att gömma sig, jag letade igår, men det är lite rörigt...å andra sidan passar de inte till din kopp i alla fall...

  SvaraRadera
 5. Herr Movarp: Ingen fara, synd att det inte är i samma modell som min kopp. Om du hittar dem nån gång skulle det vara kul att se en bild ändå. Jag är ju inte direkt bortskämd med bilder på Prisma ;)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!