03 september 2009

Stig Lindbergs Umeå (del 1)

Stig Lindberg (1916-1982) föddes och växte upp i Umeå och naturligtvis finns några av hans verk till vardaglig beskådning i staden.

I dag tog jag en minimal omväg till jobbet och passerade Renmarkstorget. Där står Stig Lindbergs grönaktiga fontän! Om den kort och gott heter Fontän eller är namnlös har jag inte blivit riktigt klok på...någon som vet?

När jag just tagit upp kameran och börjat fota kom Umeås socialdemokratiska kommunalråd Lennart Holmlund gående över torget.
-Tycker du att den där är nått att ta kort på? hojtade han till mig.
Mycket konstig fråga från ett kommunalråd tycker jag...även om han sa det med ett litet leende på läpparna.

Blommor & djur. Fisken till höger är min favorit!

Stig Lindbergs fontän på Renmarkstorget, Umeå

Jag passerade även ett annat verk av Stig Lindberg imorse, men det är lite mer svårfotat. Jag sparar det till en annan dag.

8 kommentarer:

 1. Vad kul att få se något annat av Stig Lindberg än Berså! :-)

  SvaraRadera
 2. Libby: Haha, ja precis :) Det finns några konstverk av honom här i Umeå, men vissa finns på lite udde ställen. Ska se om jag kommer mig iväg att titta på och fota alla inom snar framtid.

  SvaraRadera
 3. Ja, där har man suttit många gånger...när man köpt en parisare med pommes frites på Bigges bredvid ICA-butiken... Jag bodde i Umeå från födseln till 1978, sen bodde jag där från 86-88, 89-91, 95, och senast 2000-2002. Jag hade ingen aning att det var Stickan som gjort den, men jag visste inte heller för fem år sen att Grön Eld var ett verk av Vicke Lindstrand å andra sidan...har lärt mig mycket med detta designintresse!

  Fler verk av Stig tack!

  SvaraRadera
 4. Herr Movarp: Aha, så trevligt! Tyvärr finns ju inte Bigges kvar längre...
  Nästa Stickan-verk blir nog det på gamla Domus-huset. Vet du vad jag menar? Jag har bott här i hela mitt 28-åriga liv och såg det först idag.

  SvaraRadera
 5. Jag fattar precis vad du menar...både med Stickan-motivet och med att man inte sett grejerna förrän man letat! Det motivet har jag nog hört talas om i alla fall! Han jobbade ju åt Gustavsberg som ägdes av KF, så jag kan gissa att det hade betydelse för motivets placering på just Domus-huset.

  SvaraRadera
 6. Herr Movarp: Precis! Får se om jag hinner gå förbi och fota det imorgon.

  SvaraRadera
 7. Kommunalråd ska man passa sig för. Det är nog inte många kommunalråd som har Stig Lindberg hemma.

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!