30 augusti 2009

Nolia & Mattex

Idag var vi på loppis på Nolia, en sån där loppis där man får hyra ett bord under en dag. Där fanns många många bord och det var så fruktansvärt mycket folk! Jag har aldrig sett så mycket folk på en loppis någonsin! Att ta med barnvagn och en sprallig dotter var ingen bra idé... Jag lyckades nog inte ens se hälften av vad som fanns på borden men detta inhandlades ändå:

En mörklila vas/kanna märkt Ekeby 900 (tror jag) samt en signatur. Har surfat mig till att den är designad av Hjördis Oldfors sågon gång på 50-talet. Den är tyvärr i taskigt skick men jag gav ändå 40 kr för den för jag gillade färgen!
Fråga: Vet någon vad serien heter och när den är tillverkad?
.
Uppdaterat: Upsala-Ekeby samlarna har hjälpt mig med mina funderingar. Vasen är så klart ingen vas utan ett krus. Den är inte märkt 900 utan 200 och tillverkades 1954 av Hjördis Oldfors. Tack för hjälpen!

En norsk gammal badrumsvåg av märket Aanonsen Gunda gav vi 40 kr för.Jag köpte även en bunt smörgåsbestick i bakelit för 5 kr.

Sedan styrde vi kosan mot Mattex Antik strax utanför Umeå. Där fanns mycket ögongodis men vi köpte ingenting.

Några vackra föremål av stringtyp som jag gärna köpt om det varit fyndpris på dem...men de var så klart ganska dyra.En häftig lampa som kostade 1250 kr (om jag minns rätt)Jag passar även på att visa min nyinköpta lampa! Jag köpte den på Åhléns och den är sprillans ny men jag gillar retrostuket på den. Man kan ju alltid klippa bort tygbanden och knyta plastband istället om man vill :)
..

15 kommentarer:

 1. Vilken snygg lampa du har! Och UE-vasens färg är ju underbar. Badrumsvågen är precis vad jag är på jakt efter. Eller, kommer att vara på jakt efter, hinner inte riktigt ta mig an femtiotalsiseringen av badrummet än. Har du ett 50-talsbadrum?
  Kul inlägg med allt tittgodiset!

  SvaraRadera
 2. Libby: Vårt badrum är 90-tal med hemsk blommig plastmatta på väggen och blå plastmatta på golvet! Usch och fy! Vi ska göra om det när vi har råd, vilket lär dröja :( det blir nog ett modernt badrum då...men med lite 50-tals så klart :) Hela vårt hus är en blandning av nytt & gammalt. Jag gillar att blanda 50- & 60-tal med nya grejer.

  SvaraRadera
 3. Snygg våg, den vill också jag ha!

  Vasen hittar jag inte i boken, nr 200 finns, dock ingen formgivare angiven, åldern stämmer inte heller på den, 1940-43 var hon inte på UE.

  SvaraRadera
 4. Kanske nån av dessa?:

  805 15,5 x 6,5 cm 1954 Hjördis Oldfors
  806 18 x 7 cm 1954 Hjördis Oldfors
  807 13,5 x 6,5 cm 1954 Hjördis Oldfors
  808 20 x 8 cm 1954 Hjördis Oldfors
  809 27 x 10,5 cm 1954 Hjördis Oldfors
  810 12 x 4,5 cm 1954 Hjördis Oldfors

  SvaraRadera
 5. Herr Movarp: Tack för din research! Det kan mycket möjligt stå 200 på vasen, men då stämmer det ju inte med Hjördis och jag tror det är hon som gjort den. Den är ca 19,5 cm hög & knappt 7,5 cm i diameter i botten. Ett mysterium...

  SvaraRadera
 6. Den HAR nr 200!
  Kruxet är att den är betecknad "krus" så den står inte listad under kategorin "vaser".
  Här är länken: http://www.upsala-ekeby.com/empty_57.html
  Scrolla bara ner till krus så har du den där!

  Tjingeling

  SvaraRadera
 7. Uppsala-Ekeby samlarna: Tusen tack för hjälpen :)

  SvaraRadera
 8. Men den hör nog till samma serie som 800-vaserna, koll in bilden i denna auktion, reliefdekoren verkar vara samma:

  http://www.tradera.com/HJORDIS-OLDFORS-UE-UPSALA-EKEBY-MINT-CONDITION-BASTA-SKICK-auktion_97982420

  SvaraRadera
 9. Herr Movarp: Ja det är ju samma serie! Vad roligt att veta! Den var lite dyrare än mitt krus men i mycket bättre skick också så klart. Skulle gärna ha fler i samma serie men av den lila varianten (det där verkar vara den vinröda).

  SvaraRadera
 10. Nja, jag tror att det kan vara blixten som gör det där, samma fenomen som när man kollar på Astra-glasyren (den lila) fotad i olika ljus, med eller utan blixt. Den vinröda är mycket mer röd. Det kan också vara en avvikelse i glasyrfärgen, detta har jag också sett. Skriv och fråga!

  SvaraRadera
 11. Herr Movarp: Så kan det ju förståss vara. Jag ska skriva och fråga.

  SvaraRadera
 12. Herr Movarp: Jag mailade säljaren på Tradera och fick svaret att vasen är vinröd...tyvärr...

  SvaraRadera
 13. Nu har du chansen att få tag i en likadan som min, kolla in detta:

  http://www.tradera.com/Ekeby-vas-auktion_341150_109535202

  Inga bud och jättebillig :-)

  SvaraRadera
 14. Herr Movarp: Ajdå, den missade jag. Den blev billig!

  SvaraRadera
 15. Inte för att "skryta" men jag var den vinnare! Jag är själv en person bosatt i Ekeby Uppsala och har en stor förkärlek för mitt "lokala" keramik. Dessväre är man precis inte så rik och har ej möjlighet att invistera så mycket. Dock så gjorde jag verkligen en klipp där! Dessvärre är jag förvånad över den "kryptiska" beskrivningen som vas där man tydligt ser att det är ett krus av Hjördis Oldfors. Jag söker dock fortfarande vilken serie den dock kan tillhöra! Ha de bra alla!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!