20 augusti 2009

Favoritkoppen

Detta är min favoritkopp, Zebra!Zebra tillverkades 1955-67 av Gefle och är formgiven av Eugen Trost. Modellen heter AU och designades av Arthur Percy.

Eugen Trost (1898-1983) föddes i Tyskland men kom till Sverige för att jobba som chefsdekoratör på Gefle Porslinsfabrik 1922-63. Han gjorde totalt 78 dekorer varav 15 är handmålade och till dem hör Zebra.

Mina 4 tekoppar med fat "fyndade" jag på auktion i vintras. Jag var bara på visningen av auktionen och lade ett bud till auktionsförrättaren på 2000 kr. Jag väntade spänt och på eftermiddagen ringde han och sa att jag hade fått dem för 1650 kr :) Han tog 10% i avgift för att föra min talan så kopparna gick loss på totalt 1815 kr. Det känns sjukt dyrt för 4 koppar men det var ju faktiskt ett fynd. De är dessutom i väldigt fint skick!

Här finns bra info och fina bilder på Zebra:

2 kommentarer:

  1. Jo dom är fina, men godset är lite ömtåligt så jag använder dem inte så mycket som jag skulle vilja, sen har jag så mycket andra koppar som tål slitaget bättre, t.ex. Astra. Detta hindrar dock inte mig att köpa en GRÖN Zebra häromdagen...hehehe..kanonkul att hitta en sån!

    SvaraRadera
  2. Herr Movarp: Jag använder inte heller mina så ofta. Har en liten dotter som lätt river ner saker från bord och det vill jag inte riskera med dem! Var det du som köpte den gröna utan fat på Tradera kanske?

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!