24 augusti 2009

Fridhagen på auktion

Igår var vi på auktion i Överboda utanför Umeå. I annonsen stod att det skulle finnas teakmöbler, porslin och diverse 50- & 60-tal. Jag blev lite besviken när vi kom på visningen och det inte fanns vidare mycket intressant. Det enda i porslinsväg var ett ljusblått Gefyr-fat (Stig Lindberg, Gustavsberg, 1952-1956) men det hade krackeleringar i botten och var inte intressant för mig. Jag var inte ens kvar när det gick så jag vet inte hur mycket det slutade på, vi hade ju en cirkus att besöka på eftermiddagen. Jag var sugen på en salladsskål i teak med tillhörande salladsbestick med teakskaft men jag hann inte med dem heller. En 50-talsradio gick för 160 kr och jag är lite arg på mig själv att jag inte gav mig in i den budgivningen, den var ju väldigt fin! Vi gick iaf inte tomhänta därifrån! Vi fick med oss en bokhylla med skänk i lösa delar som man ställer på varandra. Möbeln är i teak och i riktigt fint skick. Den är märkt Bodafors, B Fridhagen, Made in Sweden. Tyvärr inget årtal.
Priset: 150 kr. Det var den värd!


Hyllan hamnade arbetsrummet där den gör ett fult rum lite finare!Bertil Fridhagen (1905-1993) växte upp i Bodafors och arbetade på Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors. Han var elev hos arkitekten Carl Erik Ekholm innan han vidareutbildade sig på Konstfack i Stockholm för att sedan återvända till Bodafors 1937. Han jobbade först på Sandsjö Möbelfabrik i två år men blev sedan chefsarkitekt vid Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors där han fick ta över efter Carl Erik Ekholm. Han vann flera priser vid olika designtävlingar i bl.a. Danmark 1954, Kalifornien (California State Fair i Sacramento) 1956, Italien 1966, 1968, 1970 och Tennessee 1972.

Fråga: Är det någon som vet i vilken möbelserie denna hylla ingår? Kanske också när den kan vara tillverkad?

7 kommentarer:

 1. Hej tjejen! Kul att du gillade tiki festen.:) Vilken cool blogg du har, du skulle gilla mitt hem också, bara 50/60-tal... Sånt är ju beroendeframkallande!

  SvaraRadera
 2. Verkligen ett fynd!! Fin hylla!

  Gillar din blogg, så har lagt till den till mina favoriter!

  SvaraRadera
 3. Sarah: Kan tänka mig det! :) Vi har blandat gammalt & nytt hemma. Men det är roligare att fynda gamla möbler och grejer än att åka på IKEA...hehe.

  SvaraRadera
 4. UppsalaEkeby: Tack vad glad jag blir :)

  SvaraRadera
 5. Den är tillverkad 1962. Har du lyckats få reda på namnet?

  SvaraRadera
 6. Mymlan: Nej jag har inte fått reda på något namn men har sett fler delar i serien på Blocket bla. Tack för årtalet :)

  SvaraRadera
 7. NÅn som är intresserad av en gammal välfungerande radio av märket Sinfonia ?
  Maria

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!