01 februari 2014

Bordet från JO Carlson

Jag har bloggat lite smått om det vackra köksbordet jag köpte på Blocket i Sundsvall för snart två år sedan men jag har aldrig gett er någon vidare presentation av det. Yvonne fixade affären och förvarade det i ett förråd under lång tid innan vi kom och hämtade det. Hon bloggade sedan om vikten av att nätverka. När vi, för ca ett år sedan, sålt våra ekmöbler kom bordet äntligen på plats i köket. Fyra av stolarna på bilden lånades av mina föräldrar. De kläddes sedan om och såldes så småningom på Blocket när vi hittade mer passande stolar.


Bordet kommer från JO Carlson i Vetlanda och är formgivet av Karl-Erik Ekselius. Det är 90x150 cm utan utdragsskivor men med båda skivorna utdragna blir det hela 264 cm långt! I boken "Möbelråd" från 1961 finns bordet med och där läser jag att det kallas "MB 186". Skivan är i teak och underredet i ek. Prisgrupp 8 betydde 400-500 kronor 1961. Det var ett dyrt bord då och om jag räknar om det till dagens penningvärde så motsvarar det dryga 4000-5000 kr. Skönt att känna att man gjort ett fynd. Men det var ju iof begagnat...


Bordet hade en del skavanker när vi köpte och efter att ha ätit vid det (och spillt på det!) under några månader var det inte snyggt! Skönt att det är i massiv teak så går det att slipa många gånger. I höstas tog jag äntligen tag i projektet och vi bar ut bordet på gräsmattan. Jag kämpade en hel dag med att slipa, det var något helt annat än att slipa en fanerad möbel! Jag kämpade inte bort de lite djupare skadorna, jag väljer att se dem som patina :) Vi blev ändå väldigt nöjda med resultatet.För att bordet ska tåla allt spill det blir på ett köksbord så behandlade jag bordet med Osmo hårdvaxolja, ofärgad matt. Jag hade testat på några mindre soffbord tidigare för att känna in produkten. Det är inte som att olja med teakolja utan man lägger på ett tunt jämt lager som får torka helt och sedan polerar man ytan jämn. Det är lite knivigt att få det bra men vilken vattentålig yta man får! Vaxoljan lägger sig som ett skyddande lager på träytan men den känns inte blank eller vaxad. Man får inte riktigt samma fina yta som med teakolja men vi hade inte kunnat använda bordet utan vaxduk om vi inte haft hårdvaxolja på. På bilden nedan är bordet nyoljat.


Det är så skönt att ha ett bord som snabbt förvandlas när man blir många. När den stora familjen ska samlas är ett stort bord också ett måste! När vi bara är den lilla familjen på fyra trivs jag utmärkt med att bordet inte är större än nödvändigt.

På min födelsedag i början av januari hade vi bara ena skivan utdragen och dukade ändå utan problem för nio personer.


När Freja fyllde år bara fyra dagar senare drog vi ut båda skivorna och rymdes elva. Fler går att klämma in vid behov.


De matchande stolarna som ni ser skymta på de senaste bilderna ska jag visa er imorgon!
Ha en trevlig helg kära läsare!

3 kommentarer:

 1. Superstiligt! Att duka med udda koppar är verkligen underskattat. Jag körde ett födelsedagskalas med Alice i underlandet-tema med alla möjliga tekoppar, assietter och kannor. Och udda fåtöljer förstås. Det blev toksnyggt.

  SvaraRadera
 2. Den gröna slipgrunkan har jag aldrig sett förut. Jag antar att den är bra, eftersom Du använder den. Var har Du köpt den? Vad heter den?

  Hervor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gröna slipgrunkan funkar jättebra. Man använder självhäftande slippapper så att det inte rör sig. Väldigt smidigt. Det är min sambo som köpt den från USA. Den är egentligen till för att slipa bilar. Det är metallstavar i den som man kan dra ut för att böja den när man ska slipa sluttande underlag. Hoppas du förstår hur jag menar :)

   Radera

Skriv gärna en kommenter!