22 januari 2014

"Jag minns mitt 50-tal fast jag inte var med"

En helg i december åkte vi till Skellefteå för att hälsa på Mattias syster med familj som köpt hus och flyttat dit. Ett jättefint 50-talshus som de inrett med både modernt och retro. En del av de möbler vi fyndade i somras har hamnat hos dem och de har shoppat lite på den lilla butiken Anteak som ligger på gångavstånd från dem. Vi promenerade dit och kikade på söndagen men köpte ingenting. Min svägerskas sambo tingade däremot en golvstående Stringhylla...

Målet med promenaden var dock Nordanå och utställningen "Jag minns mitt 50-tal fast jag inte var med".
Utställningen har allt som man väntar sig av en 50-talsutställning som ska spegla dagens bild av årtiondet. James Dean, stringhylla, rutigt golv i svart/vitt (som knappt existerade på 50-talet!), bulliga kylskåp, coca cola, neonskyltar, amerikanska bilar (om än i små format), radiomöbler, teak och vackra damer.


Vissa saker fick oss däremot att höja på ögonbrynen. Alla uppstoppade djur som kikade fram här och där tex! Jag tror inte det är många som tänker på uppstoppade djur när man tänker på dagens bild av hur 50-talet var. Men uppenbarligen finns det de som associerar dem med 50-tal eftersom de donerats/lånats ut till utställningen.

En något snedvriden bild av 50-talet som ändå stämmer på sätt och vis. Det mesta av grejerna är ju trots allt från 50-talet. Om än något extremt ihopkomponerat. Och kanske lite väl klyschigt. Precis som tanken var.

 


  Är detta 50-tal för er? Eller vad är ert 50-tal?

Utställningen pågår till 2:a februari så passa på att besöka den om ni har möjlighet. Läs mer hos Skellefteå museum.

2 kommentarer:

  1. Det stämmer - det svenska femtiotalet var fattigare och inte så femtiotalistiskt som det nya är. Tack för att du delar med dig av utställningen!

    SvaraRadera
  2. trevlig utställning, ser det ut som! tur att man bor så långt bort men får väl ändå vara nöjd då jag besökt kortedala museilägenhet, nostalgibyn i hosta och nostalgicaféet i tryde under loppet av ett år! varma rekommendationer för alla de tre ställena, för femtiotalsentusiaster!

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!