27 januari 2012

Antik Bothnia

I onsdags var vi till Vännäs och besökte Antik Bothnia. Vi köpte inget men tittade länge på alla vackra saker i de färgkoordinetade hyllorna. Antik Bothnia finns både som nätbutik (www.antikbothnia.se) och som fysisk butik. Anna-Bell som äger butiken berättade att hon säljer mest i den fysiska butiken trots att invånarantalet är ca 8000-9000 i Vännäs kommun och att Vännäs ligger 3 mil från Umeå. Anledningen kan nog vara att Umeå lider brist på antik/retro och att Antik Bothnia helt enkelt är värd en liten resa!Stig Lindberg hade fått ett eget litet utställningsbord. Tallriken Rosenfält med bruna blommor tycker jag är riktigt härlig trots att den tillverkades 1969-72, dvs senare än dekorer jag vanligtvis faller för. Där stod också en vit Pungo, en Prunus-kopp, en liten Terma-stekpanna (en sån har jag snart på väg hem till mig från annat håll), Colorado-äggkoppar, en ströare (Colorado eller Pastella?), två fajanser och en massa annat fint!Spetsfatet skulle passa fint hemma hos oss tillsammans med fatet som Mattias ropade in på auktion. prislappen var på 1200 kr (eller var det 1500?) och det var ju inget överpris men i vår budget fanns tyvärr ingen plats den här gången.I ett rum innanför finns nytillverkade föremål i retrostil så som glas, keramik, porslin, textilier, barngrejer och mycket annat. Lisa Larsons eskimå ur serien "All världens barn" känns passande nu när vintern kommit på riktigt!Tillbaka till butiksdelen med originalen!
Jag blev smått förälskad i Rhapsody från Orrefors. Vilken känsla i glasen! Jag skulle kunna tänka mig en större modell av glasen till höger att dricka vin ur. Glasen till vänster är väl också Rhapsody om jag inte har fel?En liten Frisco av Marianne Westman stod på en hylla med blåvitt.Två fint målade träljusstakar fångade också min uppmärksamhet.På en hylla stod en drös Isi snapsglas för 50 kr/st. Isi är ju Lennart Anderssons skapelse för Gullaskruf men dessa var etikettmärkta Royal Krona. Royal Krona var väl en samling av glasbruk där Gullaskruf ingick eller hur var det? Någon kan säkert bringa klarhet?På en blå hylla stod den här helt underbara ljusstaken från Rörstrand!De höga glasen är från Ekenäs glasbruk.Här är ännu en 70-talare jag föll för, C-H Stålhanes Carmen från Rörstrand (1971-77). Den här sockerskålen är iof det enda i serien jag skulle vilja ha. Den skulle passa bra i vårt kök...men jag vet inte vad jag skulle ha i den?Mer Rörstrand! En Silja smörskirare, Vendura assietter och Carmen äggkoppar.Grönt är skönt! De två små vaserna är från Sea.Och till sist, en cigarettfågel! En sådan efterlyste jag för längesedan. Jag slog inte till på denna, dels för att näbben på fågeln missade cigaretterna och dels för att 150 kr kändes dyrt när jag inte ens röker ;)

Det var allt från Antik Bothnia för denna gång. Besök dem om ni har vägarna förbi, eller ta en tur dit om ni har möjlighet!

3 kommentarer:

 1. Den ljusblåa sockerströaren är nog Pastella. Colorado är lite mörkare och den har jag inte. Och Rhapsodyglasen utan fot kallas tumblers. Skall vara ganska lätta att hitta sägs det men jag har inga - än.

  SvaraRadera
 2. Så mycket fint. Kul att se de blå glasen etikettsmärkta Ekenäs. Jag har gröna som är likadana, (eller mycket lika) glasen på bilden

  SvaraRadera
 3. Ja, där fick vi svar på två frågor, glasen som de hade där är lika som de Jenny har, och som de jag har också. Jag har ju ett i samma färg som de på bilden!

  Angående Royal Krona så har du helt rätt, men jag visst inte att ISI tillverkades så pass sent (in på 70-talet), det var mycket intressant!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!