16 april 2010

Cigarettfågel någon?

När jag var liten tyckte jag väldigt mycket om att leka med en "cigarettfågel" hemma hos farmor och farfar. Det var en liten fågel i trä som satt på en liten låda. I lådan la man cigaretter och sen vickade man ner fågeln som genom en springa längst fram i lådan plockade upp en cigarett med näbben. Farfar hade slutat röka för längesedan så i lådan låg istället ihoprullat papper. Jag kommer ihåg att den var lite trasig så jag fick vara väldigt försiktig när jag lekte med den.
.
Farmor och farfar har båda gått bort och när pappa och hans syskon tömde huset fanns den tyvärr inte kvar. Troligtvis hamnade den i värmepannan eller i soptunnan, farmor slängde tyvärr allt möjligt. (Ett Domino askfat av Stig Lindberg saknas tydligen också)
.
Är det någon som vet vad jag menar för cigarettfågel? Den var nog från 50-talet skulle jag tro. Jag såg någon på "Halv åtta hos mig" på TV för några veckor sedan som hade en nästan likadan. Det skulle vara kul att få tag på en! Inte för att förvara cigaretter i, utan bara för att leka lite med då och då ;)

9 kommentarer:

 1. Jag vet precis vad du menar och tipsar återigen om Tradera. Vet inte om det finns nån där just nu, men jag har sett dem där flera gånger. Brukar inte vara dyra.

  SvaraRadera
 2. Minns också en som vi fick leka med hos grannar när vi följde med mamma o pappa på fest. Den fick oss nog att stå ut hela kvällen tror jag. Det gick en på auktion här på Tengens för nån månad sen. Dom finns.
  eva

  SvaraRadera
 3. Åsa: Ska kolla Tradera :)

  SvaraRadera
 4. Hej...Det har dykt upp en på Tradera idag. Men om det är en likadan som du menar vet jag ju inte säkert.
  http://www.tradera.com/Fagel-i-tra-plockar-ciggaretter-50-talet-auktion_2013_111306690

  SvaraRadera
 5. Moster Mjölgumpa: Ja precis, principen är densamma men den där var lite för snirklig och utsmyckad för min smak. Tack ändå :)

  SvaraRadera
 6. Jag höll i en sådan för en vecka sedan på loppis i stan. 125 kr kostade den och jag kunde inte komma på var i all världen jag hade sett att någon frågat efter just en sådan. Köpte den inte, men lägger ut en bild på min blogg.

  SvaraRadera
 7. Rutan: Ja den var ju jättefin! Liknar den farmor & farfar hade men den hade ingen fågel på locket.

  SvaraRadera
 8. Har du hittat cigarettfågeln än? Annars har jag nog just den du menar. Till salu för rätt pris. Den fungerar, och är intakt.

  SvaraRadera
 9. Nej, jag har ännu inte hittat någon cigarettfågel som ser ut som den farmor o farfar hade. Kan du skicka en bild till ljuva50tal@hotmail.com så blir jag jätteglad :)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!