09 maj 2011

Vas från Søholm

Jo, vasen jag visade i mitt förra inlägg kommer från danska Søholm!

Vi tog en härlig lördagspromenad till en nyöppnad bordsloppis i Holmsund där vi bor. Tanken är att det ska vara bordsloppis i en gamal butikslokal varje lördag och söndag. Idén ska testas i sju veckor och om intresset kvarstår ska loppisen bli permanent. Vi kommer att ta en tur dit alla helger vi har möjlighet och ska nog även hyra oss ett bord framöver. Hoppas verkligen att båda besökare och säljare fortsätter att dyka upp!

Priserna var kanonbra och vi hittade två IKEA-lampskärmar i plast för en tia (ska klä om dem och använda till lampfoten i teak jag fyndat tidigare), massor av häftigt DUPLO till barnen för 50 kr (ett riktigt fynd!) och den fina vasen som jag förälskade mig i. Den var prismärkt 50 kr men jag prutade en tia och då kändes det ännu bättre :) Jag älskar formen på vasen, den bruna glasyren och de gula, vita och turkosa strecken som matchar min favvotapet så bra! (Se mitt förra inlägg) Vasen är dessutom i absolut toppskick!

 Jag tror att formgivaren heter Holm Sørensen. Han använde sig av signaturen HS och till höger under Søholm-stämpeln ser ni kanske något som ser ut som ett H med ett S igenom? Vasen är också märkt 34 och med klisterlappen med texten "Mikado". Kan Mikado det vara namnet på serien?

Jag har googlat en massa för att få reda på om det finns fler delar i serien men bara hittat en enda bild på en vas/ett krus som sålts på Tradera. Jag skulle gärna ha fler delar i serien! Någon som vet mer om eller har något i denna serie?

8 kommentarer:

 1. Grymt snygg vas och den passar verkligen perfekt till tapeten! Och jättekul att hitta en ny loppis som verkar så bra, hoppas den håller.

  Kan tyvärr alldeles för lite om dansk keramik men nu blev man sugen på att lära sig mer.

  SvaraRadera
 2. Vasen var verkligen fantastisk!

  SvaraRadera
 3. Jättesnygg!
  Jag har en del dansk keramik, väldigt prisvärd, priset är ofta mindre än hälften jämfört med motsvarande grejer som är märkta UE, Gustavberg, Gefle eller Rörstrand. Konstigt med tanke på att t.ex. danska möbler är så mycket dyrare än svenska!

  SvaraRadera
 4. Vasen ser lite tysk ut, men Danmark ligger ju också halvvägs till Tyskland.
  Jag har bara de två Søholm som jag har visat i min blogg.

  SvaraRadera
 5. mycket trevlig vas!

  jag tackar varmt för tipset om graninge bruk förresten! kan du kanske länka till de blogginlägg du gjort om det stället? eller uppskatta när det har varit, så kan jag själv leta bland dina inlägg!

  så häftigt det ska bli för en riktig skåning som mig, som aldrig sett annat är bördig åkermark och rapsfält, att få komma upp till norr! jag är peppad.

  SvaraRadera
 6. trillivippa: Ja visst är den fin! :) Jag vet inte heller nått om dansk keramik men Søholm verkar ha en hel del fint!

  Kerstin: Ja det tycker jag också :)

  Herr Movarp: Det är konstigt att dansk keramik inte är så populär när möblerna är det! Men det är ju bra för mig i min fortsatta jakt på fler vaser i serien ;)

  Form55: Jag ska kolla på dina Søholm-vaser i din blogg!

  Allt det gamla goda: Ja det är på tiden att du besöker vackra Norrland! :) Synd att du inte ska ända hit upp till Västerbotten! Vi har sommarstuga i Graninge och det är min kusin som har Graninge Bruk. Jag skriver i din blogg och länkar till mina inlägg :)

  SvaraRadera
 7. Nu ska vi se :)
  Har tittat efter din vas i "min" bok och hittar inte exakt den men väldigt många liknande.
  Så utav vad jag har fått fram så hör din vas till en serie som heter Burgundia.
  Formgiven av Holm Sörensen, presic som du misstänkte och dekor och glasyr av Svend Aage Jensen.

  SvaraRadera
 8. Här är mitt inlägg om du inte har varit där: http://jjform55.blogspot.com/2011/02/sholm-stengods.html

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!