16 februari 2015

Antikmässan 2015 - del 1

Antikmässan i Stockholm har stängt för i år. Vi kom hem på lördag kväll med bagaget fyllt av intryck. En och annan dyrgrip hade vi så klart också packa ned. Jag har försökt sålla bort så mycket bilder jag kan men har ändå otroligt många kvar som jag vill dela med mig av. Det kommer att bli några inlägg de kommande dagarna.

Vi hade bestämt oss för att gå på mässan torsdag och fredag, istället för fredag och lördag som förra året, för att slippa lördagskaoset. Vi kom runt lunchtid på torsdagen och laddade upp med kaffe och macka uppe i pressrummet innan vi gick in. Vi blev väldigt överraskade över hur mycket folk som var där redan då!


En av de första saker vi föll för var de små barnstolarna klädda i turkosblått tyg som stod hos Nostalgi-Imperiet. För 750 kr/st hade de kunnat bli våra men barnen börjar växa ifrån barnmöbler. Ballongclownen på bilden nedanför är dock något man aldrig växer ifrån. Den stod i samma monter.Hos Mest 50-tal fanns mycket fint att beskåda. Bl.a. den här vackra danska vasen samt Mari Simmulsons Pierrot och Stig Lindbergs Endive på bilden under.Skålen i Mari Simmulsons serie Kaskad och elefanten av Anna-Lisa Thomson fanns också hos Mest 50-tal.Där hängde också den fantastiska väggbonaden Livets Träd av Stig Lindberg, tyvärr med fållad kant pga att tidigare ägare spikat upp den och lämnat hål efter hela kanten! Vi hade beslutsångest över om vi skulle slå till eller inte. Vi slapp fundera längre när den försvann tidigt på fredagen.


Jag börjar falla mer och mer för Orrefors Rhapsody av Sven Palmqvist. Denna lite mindre modell av glas stod hos Stockholms Design och Antik. Hade jag hittat rödvinsglas hade jag nog inte kunnat låta bli men dessa fick står kvar.


Samma utställare hade även den här fantastiska fajansvasen av Stig Lindberg, inklämd och undangömd på ett av de nedre hyllplanen. Den hade förtjänat en betydligt bättre plats!


Nora Diversehandel hade två fina TV-koppar från Arabia och en matchande hawaiiskjorta.Jag har hört talas om att man känner igen säljarnas saker från år till år, vilket är lite tråkigt. Myrsloken från Gustavsberg av Boris Stojkov, hos Mära-Mik, var min första favorit i repris den här mässan. Det skulle komma att bli många fler innan vi var klara.


Det här taggiga djuret var jag inte vad det föreställer? Det polade med myrsloken och var etikettmärkt Rörstrand. Hos en annan säljare såldes det som "Ekeby" med det är alltså inte rätt.


Thortstenssons Prylar hade kunnat sluka hela mässbudgeten med sina fina saker. Jag hade dock inga planera på att ge 2600 kr för en rejält stor tupp av Lisa Larson.


Inte heller vasen från Rörstrand eller B-L Sundells ljusstakar från Gustavsberg var spekulanter på mina stålar.


Det var däremot en av dessa fantastiska Pynta tekoppar av Stig Lindberg. 1000 kr må kännas som ett rån men i toppskick är det vad man får räkna med att betala.


Hos Torstenssons stod också några Ceylon av Herta Bengtsson från Rörstrand i den fina blå färgen, ett gäng Svanen i dockskåpsmodell och svarta skönheter från Gefle/UE. Jag suktade efter de benvita Vicke Lindstrand elefanterna förra året. I år var de svarta snäppet vassare. Även till priset.
Leva Antik levererade också i år men en snygg monter! Vinkylaren Congo av Jens Quistgaard hade blivit fin till årets champagneparty efter Umeå Retromarknad :)


Hos Leva tittade jag extra noga på den gigantiska grytan av Grete Prytz Kittelsen för Cathrineholm. Det som avskräckte mig var hur jag skulle få hem den i handbagaget samt några små skador i emaljen. Hade dock gärna ställt fram den på middagsbordet! På prislappen stod det 890 kr.


Röda vaser, även dessa från Leva Antiks monter. Tillverkare?


En ornaminkopp Balett av Stig Lindberg samt några betydligt dyrare Stickan på bilden nedanför, fanns hos Ardea Konst & Antik.Vi fotade otroligt mycket Stig Lindberg på mässan. Troligtvis för att han är vår favoritformgivare och för att det kryllar att hans alster. Han hade ju en sådan bredd i sitt skapande så allt ifrån servisporslin till tavlor, med omvägen via textil och konstgods, fastnade i kameran. Hos Smögen Antik var Stickan fint representerad. Några av grejerna kände vi igen från förra året. Den stora bonaden Livets Träd i grönt som jag fotade förra mässan fanns kvar men låg nu ihopvikt. (Inte med på bild) Vi funderade på att köpa men väntar istället på att en bonad i dovare färger ska dyka upp.
Rörstrands Triangla och Polaris vändes och vreds det på några gånger. Det blommiga tyget bakom är en barnklänning som vi beundrade redan förra mässan. Konstigt att ingen slagit till!
En röd Blå Eld, även den från Smögen Antiks fantastiska utbud, får sätta punkt för idag. Imorgon firas Fettisdag här på bloggen men sedan återkommer jag med fler bildrika inlägg från vinterns härligaste händelse! Jag har bl.a. massor av vackra möbler och lampor att visa er!


3 kommentarer:

 1. Jag känner nu efter det är slut att jag borde gått en sväng på söndag em också. Prutchanserna ökar dramatiskt då, jag fick trösta mig med inköp på en nätauktion istället så det slutade lyckligt :-D
  Tack för leveransen av Pallas-kopparna (om jag missade att säga detta). Manganaia

  SvaraRadera
 2. Fin exposé! Märkligt men kul hur alla vi retrobloggare lyckas se och plåta helt olika saker på mässorna.

  SvaraRadera
 3. Dom röda vaserna, är inte dom Tamara Aladin, Riihimäen lasi?

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!