28 mars 2013

Coupeglas från Gullaskruf...eller?

PÅ PMU i lördags (dit jag också tvingade mig att åka trots illamående, är man dum eller??) hittade Mattias dessa coupeglas inlåsta i "finskåpet". 45 kr/st var överkomligt tyckte jag och skickade honom att köpa den blå och den gröna. När han kom med dem till fiket på PMU där jag satt med barnen sa han att den i klarglas hade etiketten kvar så han fick gå tillbaka och köpa den också.


Jag har länge undrat var dessa skålar kommer ifrån då jag hört både Gullaskruf och Hovmantorp, allt glas med sån här räffling eller roll verkar vara svårt att ursprungsbestämma. Nu vet jag med säkerhet att den i klarglas är från Gullaskruf men då är frågan istället om den är lika som de jag hade hemma sedan tidigare?


Här ser ni alla olika färger vi har nu. De två främre hade vi flera av sedan tidigare och de tre bakre är de nya från PMU. Den nya blåa är likadan som de två främre. Den gröna längst bak till höger är inte riktigt likadan, både räfflingen, kulan och foten skiljer sig från de övriga. Men den i klarglas då? Den är väldigt lik de blå, gröna och lila men har lite tjockare glasmassa i foten och något längre mellan räfflorn, det syns på den översta bilden.


Summa summarum så vet jag fortfarande inte om de skålar jag har flest av verkligen är från Gullaskruf men jag skulle nog tro det. Den gröna till höger vet jag däremot inte... Och i skåpet hemma står en lila och en i klarglas i en mindre modell som jag inte heller har koll på. Man blir aldrig klok på glas!

6 kommentarer:

 1. Jag har också en i klarglas och vill ha fler men som du visar man blir ju osäker på ursprung. Var nämligen också inne på att det kunde vara Gullaskruf.

  //Therese

  SvaraRadera
 2. Snygga är dom i alla fall glasen dina! Ganska kul att ha nått att fundera över, vad det är för tillverkare. Det är ju inte "glasklart" direkt!
  Mimmi

  SvaraRadera
 3. Fina! De tre bakre som köptes tillsammans är garanterat Gullaskruf, de kan variera ganska mycket i tillverkningen, jag måste nog se dem mer i detalj för att kunna avgöra om det är samma skålmodell. Jag tror alla är Gullaskruf faktiskt, de som jag sett i liknande modell skiljer ganska mycket i storlek, jag tror det är de som kommer från Hovmantorp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är möjligt men den nya gröna är ganska olik i modellen. Kan säkert vara Gullaskruf ändå. Den nya blå och de gröna och lila jag hade sedan tidigare är garanterat samma så isf är alla Gullaskruf.

   Radera
 4. Glass-skålarna kallas "Snoddas" och tror det är Gullaskruf.
  Jag har ngr (6-7) rökgråblå och 4 skålar på fot med insatts, så man kan ha is under, vad jag vet till räkcocktail.
  Mvh Gittan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heter coupeglasen också Snoddas? Vet att det finns en glasserie men inte att dessa hör till, men så kanske det är. Verkar finnas flera olika tillverkare som gjort väldigt snarlika skålar med roll, Hovmantorp bla.

   Radera

Skriv gärna en kommenter!