22 maj 2012

Mormors och morfars Thebe

Jag vet att vi har haft en hel uppsättning Thebe i stugan som har tillhört min mormor och morfar, jag var dock helt säker på att mamma skänkt dem till Micke (Graninge Bruk Antik) tillsammans med en massa annat som rensats ut. "Så himla synd" har jag tänkt men aldrig sagt något. Men så när Mattias fyndade en sked i förra veckan läste mamma det och sa att hon var ganska säker på att hon lagt undan besticken vi haft i stugan! När vi åkte dit i torsdags sprang vi ner till häbbret (härbret som ni säger i söder) där vi tidigare hade vårt kök och där, lagda i plastpåsar och undanstoppade längst in i en låda, låg de! Tio gafflar, nio knivar och nio skedar samt en gaffel med bakelitskaft som också fick följa med oss hem.


Besticken behöver putsas upp (husmorstips för rostfritt som blivit svart?) men sedan kommer de att bli våra vardagsbestick. Helt gratis och med proveniensen att min mormor och morfar har ätit många härliga middagar med dem. Kanske alla de gäddor som morfar tog upp ur Graningesjön och som mormor tillagade... Kan det bli bättre!?

6 kommentarer:

 1. Underbara. De ligger skönt i handen även om skedbladet är lite stort för min smak. Kul med historia bakom.

  SvaraRadera
 2. Thebe är mina favoritbestick. Att skedbladet är stort gör inget. Man måste ju ändå gapa när maten ska in i mun. :-)

  Det är så kul också att det finns så många delar att man kan fortsätta samla och hitta nya modeller länge.

  SvaraRadera
 3. Hittade ytterligare en sked här hemma. Nu har du tio skedar också:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det min anonyma mamma som skriver? ;) Kul med en sked till! Då har vi 12 skedar eftersom Mattias fyndat en sked förra veckan :)

   Radera
 4. Har sagt det förr och jag säger det igen - de bästa grejerna ärde som kommer från föräldrahemmet! För då får man minnen och nostalgi med på köpet, och det slår alla fynd i världen!

  SvaraRadera
 5. Autosol kan funka mot det svarta men då måste du diska och torka dem noggrant efteråt, alternativt kan du ta försiktigt med stålull på själva "bladen" s.a.s. och autosol på skaften. :)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!