01 maj 2010

Udda tallrikar

Det är kul med udda tallrikar! Man kan servera kakor på dem eller lägga upp grönsakerna till middagen. (Spisa Ribb gjorde sig väldigt bra med en kladdkaka på!) Min samling är fortfarande väldigt liten men i sommar hoppas jag att den växer på sig. Helst skulle jag vilja ha en samling Gefle-tallrikar (med den underbara kantiga formen som genensam nämnare) som man faktiskt kan duka med trots att det är olika dekorer!
.

Cuba från Rörstrand (okänd formgivare), Majlis från Gefle (Helmer Ringström), Spisa Ribb från Gustavsberg (Stig Lindgerg) och Ring från Gefle (Helmer Ringström)
.
Tack Herr Movarp för info om Cuba och Ring.

10 kommentarer:

 1. De är så fina! Vi hade en hel servis med Spisa ribb i stugan när jag växte upp. Tallrikar, koppar, ja allt...gissa vart det hamnade när vi sålde i slutet av 80-talet...i kontainern...men om inte de flesta slängt allt hade det funnits mängder och det hade ju inte varit lika roligt! (fast VI hade ju kunnat sparat...;o)

  SvaraRadera
 2. Marie: Åh, det är tråkigt när man vet att såna fina saker har gått till spillo!

  SvaraRadera
 3. Åh, Cuba har jag inte sett i blått och rött tidigare - den såg genast ut att bli lite släkt med Bimbo där. =) Jag har en Cuba-assiett i gult:
  http://kicki.kanske.net/index.php?showimage=3282
  Men tyvärr ingen aning om vem som ligger bakom den.

  Och jag dukar nästan alltid med udda tallrikar, eftersom jag sällan köper fler än max 4 av varje mönster och tycker att det är roligare när alla har varsin sort. =)

  SvaraRadera
 4. Kicki: Vilken undrebar bild! Cuba är fint i gult också.

  SvaraRadera
 5. Jag kan uppfylla flera önskningar...om vi tar kunskapen så kan jag säga så här: Cuba = okänd formgivare, finns inte med i några kända förteckningar, å andra sidan gör inte en så känd dekor som Bimbo det heller...Rörstrand har ju gjort hur många dekorer som helst från 1950-1970, bara ca 10-20% är namngivna/känd designer etc.

  Ring är Gefle, Helmer Ringström formgivare. Finns även med blå dekor.

  Sen var det din andra önskan, att ha olika tallrikar i BD-modellen, dvs med olika dekorer...jag har en hel del som du kan få tag i, ganska många har jag udda delar, dvs du kan få tag i en enda om du vill. Vissa har jag bara en av, andra har jag upp till 9 st av...jag kan titta ut vad jag har, sen kan vi bestämma nåt, jag ska ju upp i sommar så då kan jag ta med de ifall det passar med tidpunkt och så = ingen fraktavgift :-)

  SvaraRadera
 6. Herr Movarp: Tack ännu en gång för din kunskap :) Så Helmer har gjort två dekorer som heter Ring, jag vet att Libby har pratat om det tidigare. Jag gillar den andra Ring bättre måste jag säga...

  Du får gärna kolla vad du har i BD-modell och höra av dig! :)

  SvaraRadera
 7. jag har förresten siktat in mig på just BD-modellen - även om en del andra smiter med ibland för att de är tillräckligt fina. jag har t.ex en hel näve Bimbo fast de inte är vare sig BD eller ens Gefle. =) Men nu verkar det som att det är fler som är ute efter dem, för det är inte alls ofta jag stöter på dem på loppis. =(

  Cuba-tallriken fotade jag i somras när jag fick förmig att iscensätta ett saftkalas innan jag gav bort de glas och tillbringaren jag just hade köpt:
  http://kicki.kanske.net/index.php?showimage=3292

  Lite fler porslinsbilder finns om man kikar igenom den kategorin i mitt arkiv:
  http://kicki.kanske.net/index.php?x=browse&category=49
  *skamlös selfpromotion*

  SvaraRadera
 8. Om du mejlar mig via min profil så ska du få en lista som jag sammanställde lite snabbt...

  SvaraRadera
 9. Ja, det är snyggt med udda tallrikar. Och har man många olika kan man ju göra teman, efter mönster, färger etc.

  SvaraRadera
 10. Kicki: Bimbo är jättefin, men jag har aldrig stött på den på loppis tyvärr :(
  Många fina porslinsbilder! Blir ännu mer sugen på en samling udda tallrikar när jag kollar på dina fina :)

  Libby: Precis :) Det finns ju tex så många fina i gult!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!