02 maj 2010

Åseda måntro?

På sista tiden har man kunnat njuta av vackra vaser från Åseda Glasbruk på bloggarna 50-tals keramik och Porslinsbloggen. Jag blev speciellt förtjust i en grön vas som 50-tals keramik fyndat i Glada Hudik och tyckte att den påminde lite om en vas hemma i skåpet. Den rotade min sambo fram ur en låda när vi flyttade till vårt hus för ett par år sedan och den fick mitt godkännande (vilket inte alla hans gamla prylar har fått, hehe). Den tillhörde en gång i tiden hans morfar Tore men hade länge legat nedpackad.
.

Det är lite svårt att återge färgen på foto, den är något mer grön i verkligheten.
.
Saxat från 50-tals keramik ang. Bo Borgströms vaser:
"Signifikant för hans alster är just foten... Oftast är foten rak i klarglas med ett litet "häng" ner av den färgade delen."
.
Så vad tror ni experter? Är det en vas från Åseda? Bo Borgström? Eller bara en vacker vas från annat håll?

7 kommentarer:

 1. Ja vacker är den, vet inte, kan vara vad som helst.

  SvaraRadera
 2. Jaadu...det var en svår en! Har aldrig sett formen tidigare, men tittar man på färgen och fotens form så är den onekligen mycket snarlik Åseda-vasera. Jag har dock flera vaser från Sea som har samma färger som Åseda-vaserna, vilket kan förvirra.

  Formen sen får mig också att tänka på finska vaser, det finns en del som formgivits av Nanny Still, Helena Tynell och andra. Glasbruken jag tänken på då är Rihimäki (Rihimäen Lasi) och Nuutajärvi. Surfa lite på det så kanske det dyker upp nåt om inte Åseda skulle stämma!

  SvaraRadera
 3. Herr Movarp: Ja det finns många vaser med liknande färg och former men jag hittar ingen precis likadan. Synd att glas ofta saknar märkning...

  SvaraRadera
 4. Jag såg att du fått svar nu, det är ju Bo B precis som vi trodde! Jag har själv haft en givande diskussion om Åseda med mammacala på PES i levande livet, hon bor inte långt från mig!

  SvaraRadera
 5. Ja, vad kul :) Nu får jag gå på jakt efter den mindra varianten också :)

  SvaraRadera
 6. Absolut! Om du hittar två kan du skicka en till mig :-)

  SvaraRadera
 7. herr Movarp: Det ska jag göra ;)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!