17 december 2013

Lucka 17: Välkomna på glöggfika

Julen närmar sig och det har blivit dags för mig att öppna lucka 17 i Retrobloggarnas julkalender! Ni missade väl inte 50-tals keramik och Porslin och nostalgi igår? Hela listan med tidigare bloggares luckor finns längre ner. Men nu är det min tur...

Vad vore julen utan glögg, pepparkakor, lussebullar och hembakt julgodis? Hela december är en enda stor ursäkt att äta sötsaker vilken dag i veckan det än må vara! Vi brukar bjuda in familj och vänner på glöggfika någon gång före jul och jag hoppas att vi hinner det även i år.


Glöggrytan från Jie av Anita Nylund har varit en dröm att ha och nu finns den i vårt hem. Sex tillhörande glöggmuggar och en skopa, som man enkelt hänger på kanten inne i grytan, följde också med när vi ropade in den på Tradera. Glöggfikat är fulländat!
Doften av rykande het glögg blandat med saffran, pepparkakor och utslagna hyacinter får mig verkligen i julstämning. Tänk er "Fairytale of New York" med Shane MacGovan och Kirsty MacCole till det. En sorglig men ack så vacker julsång! Lyssna på den här.


Om ni inte har testat Leilas (mammas) saffransskorpor så måste ni göra det. Enkla att baka och helt fantastiskt goda! Här ligger de på en röd plåtbricka med handtag som de delar med klassiska lussebullar. I år testade vi alla knep i boken för att få lussebullarna saftiga! Rumsvarmt smör istället för smält, Kesella så klart och så mindre mjöl (oj vilken kladdig deg det blev!). Vi satte även i russinen efter gräddning för annars kan de tydligen suga fukt ur bullarna och brända russin är ju heller ingen hit. Resultatet blev mycket bra!


På en assiett från Jie med namnet Maria, i samma mörkröda glasyr som övriga delar, ligger pepparkakorna som är gjorda på köpesdeg. Man kan ju inte alltid vara så husmoderlig och duktig :) Gilles pepparkaksdeg gick knappt att kavla ut för den bara sprack, men smaken är mycket bra och jag och barnen lyckades få ihop en drös fina figurer. Russin och mandlar trängs i en matchande skål från Ekeby.


Glöggskedarna, som står i den lilla SA-gräddsnipan från Gustavsberg av Stig Lindberg, är Inga från Nilsjohan med mörkröda skaft. Perfekt storlek och färg för att matcha glöggmuggarna. Ljuslyktorna som sprider sitt vackra sken är den stora modellen av Pärlan från Reijmyre.


Julgodiset har vi ännu inte hunnit baka men det är ju faktiskt några dagar kvar till jul så jag känner lugnet, njuter av glöggen och önskar er alla en skön sista vecka innan julafton. Ta det lugnt, tomten kommer även om man har lite skit i hörnen och har köpt sin sill och rödbetssallad på burk.

Imorgon får ni inte missa lucka 18 hos Form55.

Här är de hittills öppnade luckorna i Retrobloggarnas julkalender!

Lucka 1 Tant Emmas bravader och La mômes old fashioned
Lucka 2 H55
Lucka 3 Fina fyndet
Lucka 4 Gilas grotta
Lucka 5 Porslinan
Lucka 6 Mawintage och Prylodesign
Lucka 7 Allt det gamla goda
Lucka 8 Pensionat Granath
Lucka 9 Retrolux och Re-DiZaIn
Lucka 10 Undantaget i Hulebäck
Lucka 11 Audrey Fenns fina
Lucka 12 Retro-Tokig
Lucka 13 Hejaida
Lucka 14 Jag, en loppista
Lucka 15 Teak och orkidéer
Lucka 16 Porslin och nostalgi och 50-tals keramik

5 kommentarer:

Skriv gärna en kommenter!