17 oktober 2012

Ett mail från Peter Fridhagen

För tre år sedan köpte vi en bokhylla på auktion i Överboda. En bokhylla av Beril Fridhagen för Bodafors. Jag efterlyste information om hyllan och i somras fick jag ett mail från Bertil Fridhagens son Peter Fridhagen!

"Hej!
Jag är son till Bertil Fridhagen men är ändå inte 100 % säker på namnet. Han var den förste som ritade kombinerbara bokhyllor och namnen på dem alla slutade på ”ett”. Den första serien hette Librett och den sista hette Facett. Facett tillverkades i mahogeny och för denna erhöll han en guldmedalj i Amerika. Jag skall försöka ta reda på vad hyllan på bilden heter.

Varm sommarhälsning
Peter Fridhagen"

Sedan kom ett mail till!

"Hej Anna!
Bokhyllan du köpte heter ”Variett” och finns i en rad kombinationer! Du köpte den verkligen för ett drömpris! Bara träslaget till hyllan kostar mycket mer. Felaktigt sa jag att hyllserien Facett gjordes i mahogeny, men den tillverkades i valnöt. Om du går in på internet och skriver Fridhagen Bertil. Han har ju vunnit ett stort antal internationella priser och erhållit ett antal medaljer från länder som Italien, Österrike, Danmark och USA.

Varma sommarhälsningar
Peter Fridhagen"

Kan tillägga att vi köpte hyllan för 150 kr.

Att få information om saker man köpt är alltid uppskattat och när informationen kommer från en son till formgivaren är det så klart extra roligt!
Tusen tack till Peter Fridhagen!

6 kommentarer:

 1. Jag hade köpt 3 stycken små handgjorda troll i lera, gjorda av JA-JA Keramik. Hennes dotter hörde också av sig till mig och talade om att det var hennes mamma :)Det är verkligen jätteroligt!

  SvaraRadera
 2. Härligt! Kul med lite mer info också..
  Jag har en Fridhagen-bokhylla i "Rondellen" nu, i tre sektioner varav den ena liknar din. I mitten en skrivdel med plats att sitta. Supersnygg!

  SvaraRadera
 3. Men ddet är ju superkul att få den här informationen. Det gör ju hyllan ändå lite mer speciell när man vet vad den heter och vem som gjort den.
  Härligt att han tog sig tid och mailade dig.

  SvaraRadera
 4. Men va roligt!
  http://ytterbergsgatan14.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Den bokhyllan har jag också haft en gång i tiden. 1966 köpte min föräldrar sådana till min och min syster, bredvid bokhyllan hade vi en sektion till som bestod av ett skrivbord. När man lyfte på skivan så blev det ett sminkbord med spegel med fack för smycken m.m. När vi flyttade hemifrån så möblerades det om och delar av denna serie hamnade i familjens sommarstuga. Då betsades byrån, som var det som blev kvar till sist. När stugan såldes så följde två byråer, ombetsade, med i köpet.
  Yvonne

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!