17 april 2012

Sven Markelius kråkslott är till salu

Idag är den gamla disponentvillan i Holmsund, i folkmun kallad Kråkslottet, ute till försäljning igen. När jag såg annonsen i tidningen idag fick jag för första gången veta vem arkitekten är. Det är Sven Markelius som ritat huset! Ni vet han som bl.a. gjort det mycket populära tyget Pythagoras från 1952.

Bild lånad från Hemnet

”1943 anlitade Holmsunds AB den framstående arkitekten Sven Markelius för att rita denna ståtliga disponentvilla, uppdraget var att visa vilka byggnationer som kunde åstadkommas med trä. Resultatet blev en luftig representationsvilla långt utöver det vanliga med fem öppna spisar, murad vinkällare och en underbar trädgård”.

Texten ovan kommer från Hemnet och här kan ni se annonsen med fler bilder på huset.

Det var bara tre år sedan huset såldes sist. Då var det brunt men de nya ägarna målade huset i någon vitbeige kulör som inte alls passar huset om jag får tycka till och här på bloggen är det just vad jag får! Interiören faller mig inte i smaken men visst har huset en viss charm.

Om man vill ha 455 m² boyta, 350 m² biyta, 6078 m² tomt, 10 rum, 5 öppna spisar och murad vinkällare beläget i vår vackra kustpärla Holmsund så kan man slå till nu! Man måste iof vara beredd att laxa upp runt 5,5 miljoner kronor! Själv skulle jag nog föredra ett stort stycke tyg istället!

Pythagoras från 1952. Bild från Ljungbergs Textiltryck.
Läs mer om tyget här.

7 kommentarer:

 1. Det skulle krävas en del att återställa/snygga till invändigt, men fick jag det så skulle jag ju inte tacka nej, nog "har det potential" som man brukar säga :-)

  Varför inte som sommarstuga..? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. kanon kåk, jag har ju bott där i mina ungdoms dagar;)

   Radera
 2. Nja, insidan av det huset var väl inte direkt någon höjdare. Precis som herr Movarp säger så skulle det behövas lite uppiffning :) Plus: på 455 m² får man plats med mycket loppis fynd. Minus: för 5,5 miljoner så har man inga pengar kvar till att göra några loppisfynd ;D

  SvaraRadera
 3. Det huset skulle jag trivas i, men köket hade kräkvarning i det skicket det var nu. Stora delar av insidan kändes sönderrenoverade, synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här nog hänt en hel del invändigt sedan 1943 skulle jag tro.

   Radera
 4. det är som med josef frans funkisvillor i falsterbo.. en av dem såldes för några år sedan, en bra bit dyrare än huset ovan. har för mig att det var ett riktigt fint auktionsverk, typ christies eller något sådant som skötte försäljningen av just det huset.

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!