18 april 2012

Fynd från fiendeland

För en månad sedan eller så var Mattias i Skellefteå med jobbet. Innan hemresan var han in på Kupan och fick med sig några små saker hem.

Jag fick mig en ugnsform i Stig Lindbergs serie Terma. Den var ganska smutsig och matt i glasyren men med lite omsorg så blev den riktigt fin. Jag tror den kostade 45 kr.


Besticken kostade bara några kronor per knippe. Sex knivar, gafflar och skedar är i samma modell men tyvärr var skaftet av på en sked när vi plockade upp dem. En udda kniv och gaffel följde också med.


Knivarna är inte speciellt vackra men vassa och bra ändå. Gafflarna och skedarna gillar jag däremot jättemycket! Gafflarna är nästan som en sked i sig med den breda kupade formen nadanför "piggarna". Skedarna är väldigt djupa och perfekta när man äter soppa. Men så till det negativa...de går inte att använda för de luktar helt fruktansvärt! De luktar som när man löder med lödtenn. Vad kan det vara? Vi har handdiskat dem, diskat dem i diskmaskinen flera gånger, gnuggat dem med ättika, dränkt dem i Jiff... Ingenting fungerar! Någon som vet vad lukten kan bero på och vad man kan göra åt den?


De fina färglada kycklingarna följde också med hem och har spridit påskstämning på köksbordet ändå till igår då de hamnade i "påsklådan". De trivdes väldigt bra ihop med Pärlan-ljuskopparna i bakgrunden.

11 kommentarer:

 1. Besticken heter "Betina" och är japanska. Jag har en större bunt såna och de luktar ingenting. Förmodligen så har de blivit utsatta för nåt rengöringsförsök med nåt olämpligt, som inte går ur. Har du provat med Fulgentin?

  Jag tar med de jag har upp i sommar så kan du ta dem istället ifall du inte får de här rena och luktfria!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah vad kul att gå veta :) Jag har givit upp hoppet om mina så ta gärna med dina i sommar :)

   Radera
 2. Konstigt med besticken. Det är väl bakelit? eller är det plast? De kanske skulle behöva ligga i blöt i något, men man kan väl inte ta för starka medel heller för då blir väl skaften fula istället.Kan det kanske ha samlats mögel under kanten någonstans? Det brukar kunna lukta hemskt.

  SvaraRadera
 3. Ja det är bakelit och det är ju en typ av plats. De har legat i blöt i Jiff som är ganska starkt och brukar bita på lukt men på detta verkar inget bita :(

  SvaraRadera
 4. snygga bestick! jag hade visst slängt min fulgentin-flaska nu lagom till jag skulle putsa bakelit. smart av mig. jag trodde den blivit för gammal, antar jag. slängde den i ett städryck tror jag. i alla fall, tack för tipsen om oljan! har nu oljat lite bakelitdetaljer på mitt senaste fynd som jag snart kommer att visa upp här på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah det var ju synd. Bra att olja funkade :) Det rengör ju inte lika bra ken det "återfuktar" ju iaf så det blir snyggt :) Spännande att se ditt fynd snart!

   Radera
 5. Det är kul att hitta nya jaktmarker att loppa på, brukar göra en del fynd då! Gafflarna var verkligen jättesnygga, hoppas att ni fåt bort lukten! (Mitt bästa tips var ättika, men det hade ni visst redan provat...)

  SvaraRadera
 6. Jag har också ett knippe hemma och använder dem ofta, det är så snyggt att duka med det svarta till vitt.

  SvaraRadera
 7. citron syra kan fungera vet ej hur det påverkar bakeliten
  Micke

  SvaraRadera
 8. Knepigt med lukten.. Blir spännande att se om någon har något bra knep.

  Men du, Jiff?
  Det är ju slipmedel i det och det brukar, bara man kommer i närheten med det, ta bort glansen från saker och ting...?

  "Skurade" en stringgavel med Jif en gång, som blev... väldigt matt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså, är det? Jag gnuggade inget utan lät det bara ligga. Har hört att det ska vara bra mot lukt och använde det på en fuskskinnjacka som luktade bensin (typ gjord av gamla bildäck i Kina...huuuu...inte bra!) och den blev bra :) Men på besticken funkade det hur som helst inte...

   Radera

Skriv gärna en kommenter!