26 mars 2012

Äntligen Nybro Konditori!

På Teg i Umeå ligger Nybro Konditori, ett fik som slog upp sina dörrar redan 1949 i samband med invigningen av den nya bron Tegsbron. Därav namnet Nybro Konditori.


Vi har pratat om att åka dit och fika under flera års tid men det har aldrig blivit av. Vi går helt enkelt inte på café på hemmaplan speciellt ofta. När Mattias kom med idén i lördags var jag dock inte sen på att haka på!Den gamla inredningen finns till stora delar kvar i lokalen. Många av väggarna är klädda med mörka träslag, disken med alla godsaker är med all sannolikhet den som sattes in 1949 och det finns många fina lampor över borden och på väggarna. Den stora tavlan på väggen är målad 1956 och soffan under den är insutten och har inte mycket till stoppning kvar.


Signeringen finns på ramen, "Lundström Björn 1956"


Snyggt serveringsbord för kaffet

Trots många fina inslag så känns stället tyvärr lite nedgånget. De vita väggarna skulle behöva en ommålning och de gröna tygväxterna på väggarna skulle passa bättre på en pizzeria. Lätt att fixa! Fikat var det dock inget fel på! Vi valde semla, mandelmassabakelse och en groda och vi var väldigt nöjda allihop!

Barnen valde nog fikat efter utseendet på bakelsen ;)

Att det är ett café med anor går inte att ta miste på men jag tycker att man borde jobba ännu mer på det gamla stuket. Hade kaffet serverats i en kopp från tiden hade upplevelsen varit så mycket starkare!


Räcket utanför må vara det snyggaste räcke jag någonsin sett! Tyvärr har det knölats ihop och gått sönder i ena hörnet. En skicklig yrkesman eller någon annan händig själ borde kunna återställa det. Hoppas ägarna ser värdet i allt det gamla och ser till att bevarar och hålla efter!


Med magarna fulla fortsatte vi vårt lördagsnöje med att besöka Mattex Antik. Där lyckades jag (kors i taket) fynda men sen slog jag sönder hälften av skörden. Ajaj, fortsättning följer...

11 kommentarer:

 1. Fynda på Mattex antik? Nu väntar jag med spänning!

  Håller f ö med om att räcket utanför kondiset är fantastiskt och hoppas också att de renoverar det och inte byter ut!

  SvaraRadera
 2. Åh vad kul att se att det nästan ser ut som när jag fikade där...i mitten på 70-talet. Dock var det lite fräschare då! Kul att se!

  SvaraRadera
 3. Man hoppas verkligen på att de satsar på att bevara det gamla och kanske även skaffar en fin neonskylt med rätt stuk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en neonskylt som sitter där men neonbokstäverna är infällda i den vita skylten.

   Radera
 4. Trevliga cafèer som är intakt retro är inte lätt att hitta men visst har det här stället potential att hitta sitt forna jag!
  Om ägarna har den inställningen visserligen,,,Jag minns min barndoms "Dungers" i Malå.Men nu mer är det bara dörren till toaletten som påminner om tiden,,,

  SvaraRadera
 5. Där fikade jag som barn flera gånger, vi bodde ju på Teg, på Bölevägen mellan 71-78 och Tegsborg besöktes ofta eftersom det var nära :-) Jag har haft nåt reportage om detta tidigare, det finns en hemsida på nätet från konditoriet. Du kanske skulle erbjuda din expertis och övertala dem att satsa en ringa slant på att fräscha upp och återställa det fina gamla. Prylar finns det väl många som kan bidra med, vi kan göra en insamling :-)

  Jag har faktiskt tänkt tanken flera gånger att erbjuda mig att återskapa miljön på Focus i Falun, bra potential med originaldiskar, en del originalmöbler, men annars en ganska hemsk 80-90-talsinredning...jag tror man kan locka åtskilliga personer med en fin miljö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man hade tid så hade det ju varit en idé :) Men för tillfället så räcker tiden (läs orken) inte till att fixa hemma ens...
   Retrocafé med butiksdel skulle vara min dröm om jag tog över stället :)

   Radera
  2. Nä precis, det är väl där skon klämmer, om du tycker du har mycket så är du välkommen att ta tag i renoveringen hos oss...men räkna med att det tar de närmaste 10 åren ;-) Skrapningen av panel i trappan är nu inne på sin 4e vecka, mycket beroende på att orken saknas efter veckor med sjukdom och VABande...suck...

   Radera
  3. Ja, det är mycket man vill göra! Vi håller (som tur är!) inte på med någon helrenovering men det finns mycket som borde fixas. Just nu håller vi på att söka bygglov för att bygga inglasad altan. Sen är ju barnen sjuka heeeela tiden och jag har så ont i nacken och axeln så det måste utredas och åtgärdas. Skönt att våren iaf är på gång! Det är terapi att pyssla i trädgården :)

   Radera
 6. Trevlig Blog- och ett fint fik. Hoppas att de bevarar 50-tals känslan så länge de kan. Staketet borde ju K-märkas! mvh Gunnar

  SvaraRadera
 7. Fin och trevlig blogg. Om man kommer vägarna förbi i Umeå så blir detta café ett måste stopp på vägen. Staketet borde K-märkas :) mvh Gunnar

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!