02 mars 2010

Utmanad!

Libby på Femtiotalsjakten utmanar alla som känner sig manade att visa sina fem bästa loppisfynd! Så här kommer mina fem bästa fynd genom tiderna:
(Även fyndat på annons)
.
När jag var runt 12-13 år gick jag och mamma förbi en gatuloppis i Långsele (ca 1 mil från sommarstugan). Jag såg fyra fina gröna vinglas som jag ville att vi skulle köpa och de kostade bara 15 eller 20 kronor så mamma slog till. Sedan stod de i ett skåp i stugan utan att användas ända tills jag flyttade hemifrån och tog hem dem. Där stod de i ett nytt skåp och samlade damm och de har sedan följt mig runt när jag har flyttat men bara använts några enstaka gånger. För något år sedan råkade jag stöta på glasen på Tradera och såg att det är Orrefors. (Mina glas har ingen märkning kvar) Nu vet jag att glaset heter Salut och är designat av Simon Gate. När glasen designades och tillverkades har jag ingen aning om men Simon Gate dog 1945. Glasen finns även i ljust gult, blått, grått, ofärgat och med ofärgad kupa och grön fot. Kanske finns också fler färger?
På nätauktioner verkar glasen kosta mellan 100-300 kronor per styck, så för ca en femma styck så gjorde jag (eller mamma) ett riktigt fynd!
Är det någon som kan berätta mer om mina glas? Tex när de designades och tillverkades?


Salut av Simon Gate för Orrefors
.
Ett fynd som är betydligt mer använt är fyndat på Blocket. Vårt fina soffbord i teak hittade jag för 50 kronor. Det var rangligt och hade många vattenringar på skivan men efter lite skruv, lim, sickel, slippapper och många lager vaxolja och teakolja är det nu riktigt fint! Jag var ute efter ett bord med tidningshylla och blev så glad när jag hittade ett för en ynka 50-lapp!


På bordet står tre snöbollar, två av dem är loppisfynd :)
.
Mitt röda pärlhalsband i plast kan kännas som ett konstigt fynd att lägga i topp 5, men jag hade letet efter ett länge och gav bara 10 kronor för det i ett loppistält på Veteranbilsträffen i Ramsele i somras. Det har jag använt väldigt mycket!
.

.
Den häftiga sittvagnen hittade sambon på annons i lokaltidningen för 500 kr. Det var ett kap och de verkar inte vara helt lätta att få tag i de där gamla vagnarna. Den har gjort succé på de veteranbilsträffar vi haft den på :)
.

.
Fem flata & fem djupa tallrikar i Gefles serie Safari av Helmer Ringström fick jag för 100 kr på bakluckeloppis utanför Vännäs Motormuseum. De var märkta med 30 kr/st men jag fick hela bunten för en hundring, utan att ens behöva pruta. Vi använder dem nästan dagligen och det är ju perfekt att de går att köra i diskmaskinen :)
.

Bara tre flata tallrikar står just nu i skåpet, de andra är i diskmaskinen :)
.Ja, det var mina fem bästa, som det känns just idag!

11 kommentarer:

 1. Verkligen fina fynd. Och appropå halsbandet så är ju de bästa fynden de man verkligen har användning för, och då kan de även få kosta mer.

  SvaraRadera
 2. De där gröna glasen är verkligen fina.

  SvaraRadera
 3. Vilka fina fynd! Jag tycker halsbandet är jättesnyggt, och Safari är ju Helmer Ringströms dekor, och bordet för en 50-lapp wow!

  SvaraRadera
 4. Sussanna: Ja den är så fin :)

  Anna: Ja exakt! Det finns olika typer av fynd tycker jag. Det som är fynd för att det är billigt och man vet att det egentligen är värt mycket mer, eller det som man letat länge eller har väldigt stor användning för även om priset inte är det bästa.

  Randiga Tråden: Ja de är fina, men vi använder dem inte så ofta tyvärr... Kanske ska börja med det. När jag börjar dricka vin igen ;)

  Libby: Ja, Helmer är ju alltid rätt :)

  SvaraRadera
 5. Barnavgnen är en höjdare, jag kommer ihåg när vi var små och byggde om dom till lådbilar, suck.

  SvaraRadera
 6. Hej hej! Hamnade här av en slump och nu måste jag givetvis kolla igenom hela akrivet ;)
  Känner igen dina bilder från Styleroom där jag ofta halkat in på dina album. Tycker att du har det riktigt snyggt och ombonat! Tyvärr tenderar jag själv att få det alldeles för svart-vitt för min egen smak (konstigt det där) men jag övar på att få in färg... ;)
  Femtio och sextiotal framförallt TEAK ligger mig sååå varmt om hjärtat! Jag har en förmåga att samla på mig retro-lampor, soffbord i teak och lite roligare stolar. Inte helt uppskattat här hemma med tanke på plats och så.

  Kommer fortsätta följa din blogg! :D

  SvaraRadera
 7. Glasen, Salut, är designade ca 1910 och finns i flera färger :) Mamma samlar på de gröna..

  SvaraRadera
 8. Vagnen alltså, sååå fin, säg till om du ska sälja

  SvaraRadera
 9. Alltså vagnen e ljuvlig säg till om du får för dig att sälja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer vi nog aldrig att gör oss av med!

   Radera

Skriv gärna en kommenter!