31 mars 2010

Graninge bruk

Min kusin Micke har antikaffär, antikvariat och loppis på Graninge bruk i Graninge i Ångermanland där vi har stuga. Micke och hans sambo Solan är gamla Stockholmare som för längesedan ledsnade på storstaden och flyttade ut på landet. Efter några flyttlass hit och dit så hamnade de till slut i Graninge som de fastnat för efter att ha spenderat många trevliga midsommaraftnar hos oss :) Men de nöjde sig inte med att köpa nån liten mysig stuga, inte heller ett stort hus... Nä, de köpte hela Graninge Bruk!
.
Här är info om Graninge Bruk från Kulturarv Västernorrland:
.
"Graninge bruk har en lång och spännande historia. Enligt sägen så började brukets historia på 1580-talet då finländaren Anders Finne kom till Graningesjön. Sedan dröjde det ända fram till 1673 innan järnhanteringen kom igång på initiativ av guvernören över Norrland, Carl Larsson Sparre, som kommit till området för att mäkla fred mellan några svedjefinnar som blivit oense om mark.
Bruket med masugn och hammarsmedja stod färdigt 1677 och var det första i Ådalen, men brändes ner kort efter av norrmän som härjade i området. Först elva år senare, 1682, var bruket återuppbyggt och den första blåsningen kunde starta. Verksamheten övergick senare till träindustri, och idag finns både stångjärnshammare och vattenhjul kvar liksom herrgårdens båda flygelbyggnader."
.

Det främre huset är ett café där Solan på somrarna säljer hembakat fikabröd, våfflor och glass. I huset bakom gömmer sig Mickes antikaffär, antikvariat och loppis.
.

I den gamla smedjan kommer det förhoppningsvis att flytta in en smed till sommaren.
.


Den gamla kvarnen byggdes omkring 1880 och är idag muséum med gamla brukssaker från bygden.
.

Caféet från framsidan
.
Om ni har vägarna förbi Graninge bör ni passa på att besöka bruket och Mickes antikhandel. Under lågsäsong har han bara öppet på lördagar men under sommaren utökas öppettiderna. Har man tur har även S:t Olofs Antik och en ladu-loppis öppet. De ligger också inom bruksområdet, bara ett stenkast bort, men de håller bara öppet sommartid.
.
Vi spenderade just en helg i stugan och passade så klart på att hälsa på när Micke hade öppet. Mattias köpte dessa färgglada snapsglas, men tyvärr gick ett i kras när vi kom hem.
.

.
"Kunde du inte ha slagit sönder det bruna istället?" undrade jag, men sånt är livet... Tur att de bara kostade 40 kr.
Kan någon berätta något om glasen? Är de gamla?

6 kommentarer:

 1. Åhh vad synd...underbara snapsglas till påsk!
  Glad påsk på dig!

  SvaraRadera
 2. Marie: Ja, sambon får ta hand om snapsen i familjen. Jag är höggravid så jag får vänta ett tag med sånt ;)

  SvaraRadera
 3. Jag tror jag har ett gult i min bar.
  Kopte det pa loppis har i England.

  SvaraRadera
 4. Little Rascal: Vad kul! De kanske är engelska då...?

  SvaraRadera
 5. Vi har också en stuga i graningebruk och frun ska jämt besöka loppisen. Å alltid kommer hon med något:)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!