20 maj 2015

Johansfors okända glasservis. Stripe?

Han fyndar bra min sambo! Det här toppar listan som årets fynd, iaf än så länge.


Sex höga glas och en kanna från Johansfors glasbruk stod i en hylla på S&F i Umeå. 10 kr styck för glasen och 40 kr för kannan. 100 kronor jämnt alltså :) Alla delar i toppskick och med de vackra etiketterna kvar på alla delarna. Tänk er en svalkande sommardrink ur dessa!


Det vore ingen vild gissning att tillskriva servisen Bengt Orup men jag har inte hittat något namn på den. Inte heller Johansfors-experter på nätet har något säkert namn på servisen. Formen är iaf Orups och dekoren är näst intill identisk med Stripe (som satt på annan servismodell). Kanske har någon sammanfört Orups form och dekor i en ny servis? Kanske brukets ägare Sixten Wennerstrand? Kallar man den då för Stripe? Kanske.

Kannan är tydligen en ovanlig modellblandning, upplyser Benny mig om. Modellen på kannan är O-5425 men handtaget är från O-5335. Intressant för den som nördar ner sig i Johansfors modellbeteckningar :) Glasen, som är i modell O-5425, finns också med dekor i ljust lila, blått, rött och grönt och även i en mindre modell av glas. Det vore ju skoj att veta mer om servisen om någon sitter på säker information!!


Tack till Benny för info och spåneri kring servisen.

3 kommentarer:

  1. Fantastiskt fina. Grattis till fyndet.

    SvaraRadera
  2. Perfekt sommarservis. Och perfekt pris får man ju säga. Grattis!

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!