03 april 2014

Världshistoriens snyggaste vitrinskåp

Ja, det sant. Vi har köpt världshistoriens snyggaste vitrinskåp. Kanske världshistoriens snyggaste möbel överhuvudtaget!?!

Bild från ebay

Vi har länge letat ett vitrinskåp i teak för att ersätta vårt dito i ek som inte matchat resten av köksmöblerna. Det är dock ingen enkel match att hitta ett snyggt vitrinskåp i teak. Inte ens ett mindre snyggt är så enkelt att hitta. Vi har kikat på några modeller av Börge Mogensen men inte riktigt hittat det perfekta. Men så en dag hittade Mattias det här skåpet på ebay i Tyskland! Vi föll pladask men var inte så sugna på att åka till Tyskland för att hämta hem det. Efter många mail till tyska och svenska fraktbolag lyckades vi iaf lösa logistiken och var redo att lägga ett bud. Skåpet hade ett "köp nu-pris" men man kunde också ge säljaren ett lägre bud så vi drog till med ett betydligt lägre i hopp om att kunna mötas halvvägs. Till vår stora förvåning tog det bara en timme innan jag fick meddelandet att säljaren har accepterat budet. Jippie!

Det kändes lite läskigt att sätta in pengarna till den okände tysken och sedan förskottsbetala ett tyskt fraktbolag en nästan lika stor summa. Att sedan vänta och vänta i många veckor på att skåpet skulle fraktas till Köpenhamn, lämnas till ett danskt fraktbolag som tog det över till Sverige och sedan till Stockholm där de lämnade det hos ett tredje fraktbolag för att ett fjärde, Umeåbaserat, fraktbolag skulle kunna hämta upp det och frakta det hit. Det var med hjärtat i halsgropen vi hämtade upp skåpet på terminalen. Att sedan konstatera att det är EXAKT lika fint som på bilderna i annonsen (som ni ser här ovan och under) var skönt! Det var helt klart värt både pengarna, krånglet och väntan!

Bild från ebay

Skåpet kommer från danska Silkeborg och är etikettmärkt på baksidan. Vem som har formgivit skåpet vet jag inte men det skulle kunna vara Johannes Andersen. Det har jag dock inga belägg för.


Inne i skåpet, bakom en list i överkant, sitter inbyggd belysning. Pappa hjälpte oss att koppla elen (sladdarna var avklippta) och sedan ställde vi skåpet på plats och lyfte i skjutdörrarna som var urplockade vid leveransen. Det visade sig dock vara betydligt krångligare än vi trott men efter viss modifiering av skenorna så gick det bra. Hur de lyckats lyfta ur dem är en gåta men vi är väldigt glada att de var urplockade och väl inpackade i bubbelplast. Efter mycket putsande och gnuggande med tidningspapper blev glasen rena och fina och vi fyllde skåpet med våra godbitar.
Det är svårt att återge skåpet på bild. Det blir så mycket reflexer som man inte upplever när man ser det i verkligheten. Jag hoppas ändå att ni ser hur vackert det är! Möbeln är så mycket mer än en möbel. Den är ett konstverk i sig!


Nu blir jag lycklig varje gång jag kommer in i köket. Vårt finaste porslin och glas har fått den plats de förtjänar. Nu kommer det verkligen till sin rätt!

Och när det blir kväll så tänder vi den inbyggda belysningen och fortsätter njuta! (Ursäkta den slarviga sladden. De ska givetvis klamras efter väggen.)


11 kommentarer:

 1. Oj vad snyggt!

  SvaraRadera
 2. Solklart värt att väntas på. Stilrent och vackert. Blir så snyggt när det är upplyst. Gratulerar till ett bra köp.

  SvaraRadera
 3. Å, for et flott skap! Gratulerer!

  SvaraRadera
 4. Ett sånt stiligt vitrinskåp! Ert fina porslin och glas gör sej ännu bättre nu.

  SvaraRadera
 5. Skåpet är fantastiskt. Benen är så läckra :D Era fina saker kommer verkligen till sin rätt. Grattis! :)

  SvaraRadera
 6. Wow, skåpet ramar verkligen in porslinet på ett helt fantastiskt sätt!

  SvaraRadera
 7. Grymt fint!
  Jag ser att ni har kopp och kanna i Matros-serien, det är jag också lite avis på, har letat ett tag nu utan att hitta något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Mattias köpte kopp, fat och assiett till sig själv när han fyllde 40 :) Kannan köpte han efteråt men den har en stor spricka på baksidan så den är mest en prydnad. I väntan på en hel så :) Skulle haft sockerskålen också, den är så snygg!

   Radera
 8. Om den är till salu nån gång så vill jag gärna köpa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte så troligt att vi någonsin säljer det ;)

   Radera

Skriv gärna en kommenter!