16 maj 2013

Solstigens zoo (Bloggutmaning: Retrodjur, 1 år för sent!)

För exakt ett år sedan var det en utmaning bland oss retrobloggare där man skulle visa sina retrodjur. Jag hade inte vidare många djur att visa upp och hade inte heller tid just då så jag hoppade över utmaningen. Men bättre sent än aldrig, eller hur? :)

På vårt sideboard i köket står en ganska nyköpt liten björn från Upsala-Ekeby. Den är omärkt men enligt påläst källa heter den #72 och tillverkades 1947-53 i en rad olika färger. Jag köpte min på auktion i Obbola under vårvintern.


På samma sideboard ligger kapsylöppnaren i teak och vilar tills det är dags att rycka ut för att öppna en läsk eller en öl. Den har Mattias ropat in på Tradera.


Uppe på överskåpet i köket står en rad Skottar som vi har köpt på Tradera och på Erikshjälpen i Sundsvall. Skottarna formgavs av Stig Lindberg 1961 då Handelsbanken firade sitt 90-årsjubileum. De delades ut till kunderna och vilken storlek man fick var beroende av hur mycket sparpengar man hade i banken. Det finns tre storlekar på keramikhundarna men vi saknar den största, som tydligen ska vara signerad. Planen är att ha en av varje storlek.


Fler Skottar återfinns på barnens rum men här i form av sparbössor som också delades ut av Handelsbanken. Frejas röda har både låset och rosetten i behåll. Vidars blå är uppbruten, dock inte sedan den kommit i hans ägo ;) Barnen fick dem i julklapp av sin snälla pappa.


Rimini Blu-djuren från Bitossi har vuxit sig fast hos oss. Från början hade jag inga som helst planer på att samla på serien men när jag hittade den söta piggsvinet för 15 kr på loppis i Mörtsjön för två år sedan så var det liksom kört! Elefanten kostade betydligt mer men den kändes lite ovanlig och var så söt. Den köpte jag i vintras på loppis/retrobutiken på Mantelvägen, nära travet i Umeå.I bokhyllan i vardagsrummet står mina små teakugglor och ser kloka ut. De är ursprungligen tänkta för salt och peppar men har fått äran att bara vara fina sedan de kom till oss för några år sedan. Jag köpte dem på Graninge Bruk för en femma.


Jag har några små rådjur i porslin som har flyttat runt men aldrig riktigt hittat någon bra plats i vårt hem. Nu har jag ställt undan alla utom det här som är en riktig favorit. För 15 kr var det ett riktigt fynd på Antik & Kuriosa i Sollefteå för ett par år sedan. Hos Dollybird Retro har jag sett en kompis till rådjuret. Här kan ni se hennes bild på det.


Någon liten TV-trana och ett rådjur i teak hade nog gömt sig när jag var framme med kameran, men det är ju så det brukar vara när man är på zoo!

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag samlar på rådjur sedan några år tillbaka, har ett helt hyllplan fullt i vår djupa stringhylla.. så om något/några av dina rådjur behöver ett nytt hem där de har en given plats i stringhyllan så får du gärna höra av dig! :)

  SvaraRadera
 2. Så fina! Min far har en stor samling teakdjur, bland annat en sån där kapsylöppnare och ett gäng isbjörnar och hjortar. Jag kanske också borde följa upp utmaningen, å hans vägnar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag att du ska göra :)

   Radera
 3. Vad fint med massa djur lite här och var. Du kan nog gissa vilken min favv är;) tätt efter kmr piggsvinet! Awsm! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan jag nog lista ut, Linda Isbjörn ;) Piggsvinet är nog min favvo ;)

   Radera

Skriv gärna en kommenter!