28 april 2011

Bohem 604 eller Grandessa?

Jag surfade runt på Bukowskis Market och stötte på en gungstol som jag kände igen. Den var väldigt lik den vi har i stugan. Jag dubbelkollade foton och jojjomen! Den mamma ropade in för runt en femtiolapp har gått för 800-2000 kr på nätauktion. Jag läser att det är Lena Larsson som formgivit och Nässjö stolfabrik som tillverkat den, kanske 1958. Uppgiften om årtal är dock inte ristad i sten. Stolen verkar gå under två namn, Bohem 604 och Grandessa. Vad skillnaden mellan dem är har jag inte lyckats se på bilderna, jag tycker de ser identiska ut. Någon av er kanske vet?

När vi var ner till stugan under påsken så knöt jag av dynan som suttit i stolen sedan den köptes och tog ut den för en fotosession. Den är en riktig skönhet, vad den nu än heter!

Uppdaterat: En kunnig läsare har bringat klarhet. Här är Vivecas kommentar:
"Grattis till en fin stol! Det är en Bohem du har. Och den är tillverkad av Nässjo Stolfabrik, som också kallats Nesto. Den är från 1961, och det finns ingen känd formgivare."
Det där med Lena Larsson och 1958 tar jag alltså tillbaka!
.

9 kommentarer:

 1. Heter den inte NESTO, eller är det en annan modell?!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Vilken snygging, bra fyndat av din mamma! :)

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Grattis till en fin stol! Det är en Bohem du har. Och den är tillverkad av Nässjo Stolfabrik, som också kallats Nesto. Den är från 1961, och det finns ingen känd formgivare.
  Hälsningar,
  Viveca

  SvaraRadera
 5. Å vad jag ångar mig nu! Stod en exakt likadan på loppisen jag brukar besöka, för 250;-, men jag tänkte att äh, sambon blir bara arg om jag asar hem mer bråte. Och nu är det givetvis bprta. Snyft!

  SvaraRadera
 6. I boken "Svenska Stolar och deras formgivare 1899-2001" av Dan Gordan står detta att läsa om gungstolen "Bohem 604":

  "En bred och tilltalande variant av den under 1950-talet så populära gungstolen. Lena Larsson hade tidigare ritat en modernare pinnstol för Nässjö stolfabrik och gungstolen utvecklade hon på fabriken tillsammans med disponenten John Martins och modellsnickaren Rune Axelsson. I kataloger och annonser omnämndes gungstolen som Grandessa 4 R." (Ur "Svenska Stolar och deras formgivare 1899-2001, Dan Gordan, s 176.)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!