05 september 2010

Drömmen om Grythyttan

Vi har en dröm om en ny (ja helst inte alls så ny) trädgårdsmöbel! Vi håller just nu på att gräva upp halva tomten för att lägga marksten och till våren måste vi ju ha något snyggt att sitta i när vi ska njuta av solen igen! Mattias lånade boken "Grythyttan stålmöbler - Historien om en svensk möbelklassiker" av Tomas Sandehorn på biblioteket. Där finns bilder på möbler från 30-talet till 2000-talet och jag hittade snabbt två favoriter!

Fjärilsfåtöljen F45 och Fjärilsstolen F46 designades av Rune Monö och tillverkades 1959 och några år framåt. Det tidsödande arbetet att linda plastband blev hemarbete för många av byggdens kvinnor. Ett gäng F45 skulle jag gärna ställa på nya stenläggningen!Den klassiska Fåtölj A2 designades av Artur Lindqvist och började tillverkas 1935. Under åren har den omkonstruerats många gånger, bl.a. blev den stapelbar och smalare med färre ribbor i sits och ryggstöd. Bilden här nedan är från 50-talet och påminner mycket om hur dagens A2 ser ut, för den tillverkas än i dag.På Blocket finns fina möbelgrupper till försäljning då och då, men tyvärr har vi inte hittat någon i närheten av oss. Att köpa en ny Grythyttanmöbel är uteslutet då den kostar runt 18000 kr för ett bord och 4 stolar i modell A2. Men vi letar vidare och hoppas att vi får njuta av det härliga gunget i stolarna när vårsolen börjar lysa på oss 2011...


Den här ser ut att vara i fint skick och är säkert nytillverkad.


Jag vet inte om det här är Grythyttan? Men stolen är ännu snyggare än A2! Den här skulle gärna få flytta hem till oss!

(De två sista bilderna är lånade från Blocket...hoppas ingen misstycker!)

3 kommentarer:

 1. Håller tummarna för att ni hittar dom snart och hoppas att det kommer bilder på er uteplats när den är klar.

  SvaraRadera
 2. Åh, de vita på sista bilden skulle jag också kunna tänka mig! Underbara =) Den gula stolen var läcker men jag skulle nog inte vilja äga den. Vissa saker kan vara fina hos andra men inte hos sig själv tycker jag ;)

  SvaraRadera
 3. Lybtar: Tack :) Jag ska lägga upp en bild när vi gjort klart stenläggningen.

  Clinen: Så är det absolut! Jag gillar fjärilsfåtöljen men skulle hellre ha den i rött. Den vita på sista bilden är min klara favorit!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!