18 december 2014

Lucka 18: Tryckta juldukar

Redan 18:e december och dags för min lucköppning i Retrobloggarnas julkalender. Det är klyschornas klyscha men var tar dagarna egentligen vägen!?
Igår kunde ni se lucka 17 hos Retroida.

I år tänkte jag att jag skulle visa er vår samling av tryckta juldukar som vi varvar mellan på köksbordet. Trots att vi har två barn som spiller en hel del och att vi har julpyntat från Första Advent till Tjugondag Knut så hinner vi nog inte använda alla. Några favoriter används så klart mer flitigt och några får mest ligga i lådan. Jag ska iaf visa er allihop nu!

Den här duken gillar jag! Röd och fin, lagom stor, liksidig och med mönster åt alla håll. Det finns inget upp eller ner på den vilket underlättar när man har den på ett köksbord. Duken har tryckta versrader ur kända julsånger med fina illustrationer och är signerad Maud (Fredin Fredholm). Den är en av få juldukar vi har som faktiskt är signerade.Här kommer en favorit i repris från förra årets lucka, då hade jag dukat upp glöggfika på den här duken. Den här uppfyller också mina krav på en julduk och den ger det enkla budskapet att "Nu är det jul igen!".En ny duk för i år är denna, signerad Jerry Roupe, som vi fyndade i somras. Det är en mycket fin duk i fin kvalité men tyvärr får halva familjen se tomtar som står på huvudet.En nykomling på köksbordet är den här favoriten. Den hade annan placering förra julen men jag insåg att den är som gjord för att ha adventsljusstaken på. Det blev också så självklart att den är gjord för att ligga just så här eftersom den ska beskådas från alla håll. Även här finns versrader från kända julsånger och helt fantastiska bilder till. Tyvärr är den inte signerad.
Det finns gott om favoriter och här är ännu en. Märkt "Almedahls handtryck" men ingen formgivare. Stadig fin kvalité och i vackert rött och blått. En ganska stor duk som tack och lov är liksidig så den ligger snyggt på bordet.
Ännu en ny duk, som inte riktigt kan samsas med det andra julpyntets färger och därför inte har fått göra premiär på bordet ännu, annat än för fotografering. Omärkt med stadkant i två sidor och lite taffligt fållad i de övriga två. Trots allt en vacker duk i blått och gammelrosa.En stor och röd duk med pyntat granris. Får mig att inse att vi verkligen måste ha fåglar i granen vi också! Ingen favorit bland dukar dock, den är lite för grov i kvalitén.Stadig, lagom stor, röd och julig. Den här duken är inte helt fel!. Det är den som just nu ligger på köksbordet och har klarat sig från utspillda mjölkglas och ketchupstänk i hela två dagar!Den här duken är inte alls en favorit. Den är tunn och sladdrig, inte liksidig och alltså svår att lägga snyggt på bordet. Men tomtarna och bockarna förstå charmiga.En signerad duk ser ni här, av Brit B. Väldigt detaljrik och fin med fyra klassiska julmotiv. Dans kring granen, Lucia, tomten med paket och besök i kyrkan. Kul med ännu en duk med grå botten tycker jag.Det här är en av de första retrojuldukar jag köpt. Hade den varit gul hade jag gärna lagt på den till påsk istället. Jag har svårt att koppla samman den här typen av fåglar med julen men den är helt klart en julduk ändå. Tyvärr inte helt liksidig så den vill inte ligga snyggt. Används inte så frekvent längre.Det här är vårt nyaste tillskott i duksamlingen. "Vi har väl inte så många röda juldukar" sa Mattias när vi köpte den. När det var dags att stryka alla dukar insåg jag att de flesta faktiskt är röda. Men vad gör väl det? Ännu en röd har vi plats för. Den här är lite mindre och det gillar jag, inget som hänger nedanför bordskanten. Den är stadig och stark i färgerna och har redan legat på bordet sin beskärda del den här julen.Sist ut, den första retrojulduken jag köpte för ganska många år sedan. Den har nästan gått i pension då det finns många andra jag gillar mycket bättre. De gröna fåglarna gör dock att den kanske har chansen att hamna på bordet den också, trots att den är lite tvättblekt och inte är liksidig.Ja, det vara alla! Tyvärr saknar vi den finaste julduken jag kan tänka mig, Julköping av Kajsa Nordström. Den måste helt enkelt in i samlingen någon gång...

I höstas kom boken "Tryckt till jul" av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Jag har ännu inte köpt den men ska så klart göra det. Jag kan tänka mig att jag hittar en hel drös dukar där som jag bara MÅSTE ha i samlingen :)

Imorgon är det RETROknoppen som öppnar lycka 19. Missa inte det!
Här är listan med tidigare öppnade luckor.

Lucka 1 - Old shit & stuff
Lucka 2 - Retrotokig
Lucka 3 - Fröken Otilias köksskåp
Lucka 4 - Form55
Lucka 5 - Tant Emmas bravader
Lucka 6 - Gestaltningstanten
Lucka 7 - Gittes allehanda och Gilas grotta
Lucka 8 - Teak och orkidéer
Lucka 9 - Retrolux
Lucka 10 - Undantaget i Hulebäck
Lucka 11 - Jag, en loppista
Lucka 12 - Fina fyndet
Lucka 13 - Vintage Spyglass och Daniel Granqvist på Nordiska Museets julblogg
Lucka 14 - 50-tals keramik och Porslinsbloggen
Lucka 15 - Fåglarna
Lucka 16 - Audrey Fenns fina
Lucka 17 - Retroida

8 kommentarer:

 1. Sa manga vackra dukar!! Tack for en mycket trevlig adventslucka!
  Mvh Lena

  SvaraRadera
 2. Trevligt med den fina julduks-paraden! "Nu-Är-Det-Jul-Igen"-duken blev min favorit.
  God jul på dig!

  SvaraRadera
 3. En synnerligen God Jul önskar jag bloggen! Så fantastiskt fina dukar.

  SvaraRadera
 4. Känner igen flera från boken Tryckt till jul ! God jul till er!

  SvaraRadera
 5. Så många fina dukar ni har! Min favorit måste vara den blå och gammelrosa, men jag förstår att den inte passar det julröda pyntet... God jul!

  SvaraRadera
 6. Kul lucka! Jag gillar verkligen dukar som dessa. God Jul!

  SvaraRadera
 7. Oj vad fina dukar! God jul!

  SvaraRadera
 8. Anne från Finland08 januari, 2015 20:00

  Många fina dukar, roligt att se alla olika mönster, Duken av Britt B. med fyra olika julmotiv har jag med röd botten. En av mina bästa loppisfynd!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!