22 maj 2014

Om bedragare på Blocket

Det gäller att vara försiktig när man handlar på nätet, på Blocket t.ex. De flesta som säljer begagnat är ju faktiskt ärliga människor men det kan vara en bra idé att inte alltid tro det bästa om folk. Och att alltid dubbelkolla och trippelkolla att inget verkar skumt om man ska sätta in pengar i förskott.

I tisdags kom en annons upp på Blocket. En hel servis Berså för ynka 3000 kr såldes i Dorotea och säljaren, som kallade sig Emma, kunde skicka servisen. Endast svar via e-mail. Mattias mailade och blev på kvällen uppringd från dolt nummer. Han fick köpa servisen sa den tyskbrytande kvinnan som ringde. Om han satte in pengarna på en gång så skulle hon springa till ICA Maxi och posta den, hon skulle tom stå för fraktkostnaden. Hon mailade kontonummer och var väldigt ivrig på snabb betalning. Lite väl ivrig kan man tycka. Mattias tänkte en gång extra och bad om hennes personuppgifter. Han fick namn, adress och personnummer till Emma i Dorotea.


"Vi kanske borde ringa upp Emma och kolla att det verkligen är hon?" kom Mattias in till mig och sa. Han hade inte fått något telefonnummer men det hittade vi ju enkelt på nätet. Mattias ringde men inget svar hos Emma. Sedan kollade han upp ICA-butiker i Dorotea och vet ni vad? Det finns inget ICA Maxi i Dorotea! Inte heller någon annan ICA-butik som hade kvällsöppet. Efter bara en liten stund ringde kvinnan upp igen och undrade varför han inte satt in pengarna. När Mattias sa att det inte finns ICA Maxi i Dorotea sa hon att hon skulle åka runt och leta en öppen affär bara han satte in pengarna. Knappast, tänkte vi. Det osade katt lång väg...

Vi började Googla denna Emma som kvinnan utgett sig för att vara. Hon hade inga tyska kopplingar och stämde inte alls in på kvinnan som ringde. Vi kollade också upp kontonumret vi fått och det gick till en bank i Skåne. Mycket underligt att en ung tjej som bott hela sitt liv (?) i Västerbotten skulle ha sitt bankkonto i Skåne... Efter några försök att ringa Emma skickade jag istället ett SMS och fick då svar. Vi gjorde helt rätt i att vara misstänksamma skrev Emma, för hon hade inte någon annons på Blocket! Hon tyckte så klart att det var väldigt obehagligt att ha fått sin identitet kapad och hon var väldigt tacksam att vi upptäckt det och kontaktat henne. Vi kontaktade så klart också Blocket som plockade bort annonsen.

Innan annonsen plockades ner varnade vi för den i några retrogrupper på Facebook. Där fick jag tipset att om man surfar med Chrome kan man högerklicka på en bild och klicka på "Sök på Google efter den här bilden". Då får man upp alla träffar där bilden finns. När man sökte på bilden i den här annonsen kom man till Tilda och inredning som bloggat om servisen hon köpt på Blocket 2008...för 3000 kr. Hela texten i annonsen var snodd från blogginlägget! Ni kan testa det genom att högerklicka på min bild i det här inlägget. Väldigt smart!

Det kryllar säkert av fula fiskar som denna kvinna. Att vara försiktig är viktigt. Blocket har en tjänst där säljaren kan boka frakten och betalningen hålls sedan inne tills paketet kommit fram. Vi föreslog att hon skulle skicka med den tjänsten men det ville hon inte. Ännu ett varningstecken så klart.

Så var försiktiga allihop! De flesta är ju ärliga men det är ju så tråkigt när man råkar ut för en bedragare!

Emma skulle polisanmäla händelsen igår men fick svaret att hon inte blivit utsatt för något brott och att de inte går vidare med den typen av ärenden! Va?? Vi har ju inte heller blivit utsatt för brott, eftersom vi inte gick på bluffen, så vi kan inte heller polisanmäla. Nu håller jag tummarna för att stackars oskyldiga Emma inte blir kontaktad av arga köpare som betalat för servisen men aldrig får den. Man vet ju inte hur många som nappat på annonsen och betalat. Skulle det vara så kan vi iaf bevisa att hon är oskyldig!

2 kommentarer:

 1. Jag torskade på precis samma upplägg - fast det var en trevlig norrländsk långtradarchaufför som var hemma över helgen och kunde leverera vad jag hade sökt i en annons i en veteranbilstidning. Men han skulle ut och jobba på söndagen igen och vara borta minst två veckor, men om vi kunde lösa det hela omgående så skulle han posta paketet bums.
  Som sagt, jag torskade och betalade en tusenlapp för, som det sedan visade sig. ingenting.
  Enligt polisen var det inget bedrägeri, utan bara en affärsuppgörelse mellan två privatpersoner, där den ena parten inte uppfyllt sin del av ett muntligt avtal. Sådant skall hanteras i civilrättsliga mål och inte av polisen.
  Är det konstigt om bedragarna kan hålla på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nej vad tråkigt! Är det så det funkar alltså!!? En kuckrativ bransch för bedragarna då! De åker väl aldrig fast! Suck. Vi kommer att vara väldigt försiktiga framöver. Sen får man bara hålla tummarna att man inte blir identitetskapad. Det är ju svårare att skydda sig mot!

   Radera

Skriv gärna en kommenter!