10 april 2015

Fantastiska Berså

Stig Lindberg är lite av en husgud hemma hos oss. Trots det har vi inte alls så mycket som vi hade önskat av hans alster. Berså tex, en av hans mest kända serviser, hade vi bara någon enstaka del av. Det var innan jag fick ett tips från min kusins dotter om en försäljning på Facebook. Jag slog till. Snabbt!


Det var sex tekoppar med fyra fat och två ströare som såldes. Men var det verkligen tekoppar, började jag undra? Jag jämförde bilderna med frukostkoppen Mattias av mig fick när han fyllde 40, hur många löv som syntes från olika vinklar, och konstaterade att det måste vara sex frukostkoppar. Snälla kusinen + dotter skötte affären eftersom kopparna fanns utanför Sollefteå. Det här var i november så det har varit en lång väntan hela vintern på att få se kopparna i verkligheten. Nu har vi dem hemma, sex frukostkoppar och två ströare i toppskick! Och för hela kalaset betalade vi bara en liten slant mer än vad 40-årspresenten kostade! (Det är förresten den som stoltserar i den lilla vitrinen i bakgrunden.)


Koppen rymmer hela 40 cl, är 10,2 cm i diameter och står på ett fat som är 18,5 cm i diameter. En rejäl kopp alltså! För att ge en bild av hur stor den verkligen är har jag jämfört den med min Pynta, som precis som Berså är i modell LL.
  


Jag älskar formen på ströarna! De har båda originalplutten kvar i botten så dem ska jag fylla med salt och peppar och stila med på köksbordet!I tidningen Scandinavian Retros senaste nummer finns en Berså-guide men frukostkoppen är tyvärr inte med. Jag har kontaktat dem så i nästa nummer kanske :)

Vi saknar nu två fat till frukostkoppar så om någon sitter på ett udda fat eller två så är vi intresserade! Fatet ska vara ca 18,5 cm i diameter och passa kopp på ca 10 cm. Hör av er!

2 kommentarer:

  1. Lite synd om Krister Karlmark, att inte få äran för dekoren. http://bloggar.aftonbladet.se/retromania/2014/07/antligen-en-bersaservett/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen! Bersåservetter skulle jag vilja ha!

      Radera

Skriv gärna en kommenter!