29 februari 2012

Sputnik x 2

Jag har en tid drömt om att ta ner vår fula taklampa i vardagsrummet, som för övrigt sitter helt felplacerad i taket, och ersätta den med en Sputnik. De så kallade Sputnik-lamporna verkar vara tysktillverkade de flesta av dem och på tyska e-bay är de lätta att hitta. Priserna brukar sluta på mellan 100-200 euro för en taklampa, mer för de mer designmässigt fulländade. Det finns vägglampor, bordslampor, taklampor som sitter direkt i taket och taklampor som hänger ner. Den gemensamma nämnaren är att de alla har flera "armar" där lamporna sitter utan kupor.

Efter att ha bevakat flera liknande lampor på tyska e-bay slog jag till slut till på denna!

Lampan har fem armar med röd, svart, gul, grön och vit lampsockel. Jag betalade runt 1100 kr för den, levererad hem till dörren.

Skicket är tyvärr lite sämre än vad jag trodde men den är ändå en skönhet!

Innan jag ens hade hunnit få lampan levererad skickade Mattias en länk till engelska e-bay där någon sålde en tysk Sputnik i en modell jag inte sett tidigare! I England verkar intresset vara svalt för ingen annan än jag bjöd på lampan och för 350 kr var den på väg hem till oss.

Den här lampan är om möjligt ännu finare, mer elegant och passar utmärkt med våra övriga svarta detaljer i vardagsrummet! Den första lampan kanske får hamna i köket istället. Där har vi också en ful lampa som sitter felplacerad.

Skicket på denna är nästan tipptopp och den kostade ju bara en tredjedel av den första!

Elen är tyvärr allt annat än bra på båda lamporna men lyckliga jag har en egen elektriker i familjen så det ska nog gå att fixa!

Problemet med den här typen av lampor är att hitta passande ljuskällor nu när glödlampan fasas ut. De matta som sitter i lamporna på bilderna har egentligen redan slutat säljas men lager får säljas ut och jag hittade en leverantör som hade kvar dem. Vi köpte på oss nog många för att det ska räcka tills någon uppfunnit en energisnål lampa som går att dimmra och som inte har en ful plastsockel med text. Till den dagen får lamporna dra några watt extra. Förlåt miljön!

12 kommentarer:

 1. Ja jäklar vilka snygga lampor! Nu får jag också börja spana på tyska och engelska ebay för en sån skulle jag gärna ha i hallen!

  SvaraRadera
 2. Den svarta var ju grym!
  Hoppas att det kommer bild när du har hängt upp den. :)

  SvaraRadera
 3. Jag tror nog att miljön har överseende när du nu har fått tag i sådana skönheter! Jag fingrade lite på den färglada modellen för ett par år sedan när jag var på min favoritloppis vid Tiergarden i Berlin. Och det var inte priset som avskräckte utan hur jag skulle få hem den i fint skick,,,Och elen var inte den bästa heller. Nu har jag fyllt upp kvoten på taklampor men jag ska nog ändå hålla korpögonen öppna på nätet :)

  SvaraRadera
 4. Gud, så snygga! Nu ska jag oclså börja spana efter dessa vackra lampor. Skulle passa skitbra i våran hall!

  SvaraRadera
 5. Helt enkelt - förtjusande!! Grattis!

  SvaraRadera
 6. Oj vad fina! Har inte ens tänkt på att man kan kolla på utländska sajter!

  SvaraRadera
 7. wow på båda två! vilka läckerbitar. är det mässing på den första, som du tyckte skicket var dåligt på? alla mässingsdetaljer går att putsa upp, hur mörka de än är, tro mig. en mässingsexpert talar! jag brukar köpa min mässingsputs på guldfynd, den luktar gott tvåligt och man behöver inte ha handskar på. det är inte farligt att få på händerna. men jag varnar dig, man får lägga åtskilliga timmar på att putsa. det sitter som tusan, den mörka beläggningen, men när man väl fått bort den så glänser det som guld..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det är nog mässing så jag ska köpa puts och gnugga, gnugga, gnugga ;)

   Radera
 8. Den svarta är ju toksnygg. jäklar att man har missat detta. Skall hålla korpgluggarna öppna framöver.

  SvaraRadera
 9. Vad roligt att så många gillar lamporna :) Tur att jag hade köpt mina innan jag bloggade om Sputniklampor. Det verkar vara många som inte hade "hittat" dessa innan som kommer att slåss om dem på tyska e-bay nu ;)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommenter!