28 maj 2012

Efterrätt

Jag och barnen äter fruktsallad.
-Vänta lite så att jag får fota innan ni tar, sa jag när jag såg hur fina jordgubbarna, vindruvorna och melonbitarna var i Gustavsbergs Eldorado Pastell.

Men de kunde gå klart inte vänta med att hugga in ;)
De nyinköpta Duralex-skålarna som står uppradade på bordet är utmärkta till små efterrätter.

27 maj 2012

Veckans fynd

Veckans små fynd kommer här!

I onsdags tog jag och barnen en promenad till nyöppnade Vändpunkten här hemma i Holmsund. För ovanlighetens skull kollade jag på kläderna och det var tur för där gjorde jag två fynd! Jag hittade en prickig kort retrokofta i rött, visserligen från HM men väldigt fin ändå, och sedan den här vackra hemsydda klänningen.

Jag köpte den på chans utan att prova och blev väldigt glad när jag kom hem och den faktiskt passade! Den är i väldigt bra skick förutom det påsydda bandet som har lossnat lite. Anledningen till det fina skicket är kanske att den inte är så flitigt använd eftersom den är näst intill omöjlig att komma i och ur! Dragkedjan i ryggen är för kort så att kränga den smala midjan över höfterna är omöjligt och över axlarna är som en gympass! Annars är den jättefin och tyget med de små rosorna är helt fantastiskt. 90 kr betalade jag för klänningen. Kanske borde jag kosta på att få en längre dragkedja ditsydd också.

Igår var det lördagsöppet på Returbutiken och då släpade jag med barnen dit. Enda inköpet blev sex dricksglas från Duralex i en bra storlek. Vi hade redan två likadana i köksskåpet så det var kul att hitta fler.

Thebe-skeden hittade mamma hemma i lådan. Den hör till mormors och morfars uppsättning av bestick som jag tog hem från stugan förra helgen.

22 maj 2012

Mormors och morfars Thebe

Jag vet att vi har haft en hel uppsättning Thebe i stugan som har tillhört min mormor och morfar, jag var dock helt säker på att mamma skänkt dem till Micke (Graninge Bruk Antik) tillsammans med en massa annat som rensats ut. "Så himla synd" har jag tänkt men aldrig sagt något. Men så när Mattias fyndade en sked i förra veckan läste mamma det och sa att hon var ganska säker på att hon lagt undan besticken vi haft i stugan! När vi åkte dit i torsdags sprang vi ner till häbbret (härbret som ni säger i söder) där vi tidigare hade vårt kök och där, lagda i plastpåsar och undanstoppade längst in i en låda, låg de! Tio gafflar, nio knivar och nio skedar samt en gaffel med bakelitskaft som också fick följa med oss hem.


Besticken behöver putsas upp (husmorstips för rostfritt som blivit svart?) men sedan kommer de att bli våra vardagsbestick. Helt gratis och med proveniensen att min mormor och morfar har ätit många härliga middagar med dem. Kanske alla de gäddor som morfar tog upp ur Graningesjön och som mormor tillagade... Kan det bli bättre!?

20 maj 2012

Från mitt "fyndmekka"

Vi har varit i stugan i Graninge över helgen och igår tog vi en tur till S:t Olofs och Graninge Bruk.

Till Ann-Kathrine på S:t Olofs Antik lämnade jag en del grejer som Benny på Porslinsbloggen skickat till mig och med mig hem fick jag en grej som en Facebook-bekant i Umeå köpt från henne. Det är kul när man kan hjälpas åt :) Jag har även haft en liten såssnipa från Stavangerflint, Flamingo Bambus nr 2006, stående där sedan länge. Den köpte Ann-Kathrine till mig på någon av Stockholmsmässorna för en hundring. Jag skulle köpa den för detsamma men min reklam i VK hade tydligen givit bra resultat så jag fick den istället som en "tack för reklamen-present" :) Mycket uppskattat!

Vi köpte inget den här gången men kikade lite extra på ett skrivbord som vi ska fundera på några dagar. Vi styrde vidare några meter till kusin Micke på Bruket. Där fanns ännu mer grejer än i höstas och ännu en dörr hade fått en skylt, "Möbler" stod det på den och där fanns gott och blandat i möbelväg.

I kvarnen hade de moderna grejerna smugit utanför dörren till rummet där de brukar husera. Ännu mer grejer alltså!

Det blev trots det ingen storhandling för oss den här gången, ynka 10 kr spenderade vi! För tian fick vi den stora godisgömman, ett litet svart krukfat och en "Min Häst" till stackars febriga dottern. Bra för en liten peng!

16 maj 2012

Jag har en fyndig sambo!

Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har en sambo som delar mitt intresse för fyndletande och 50-tal, även om hans egentliga samlarområden är vinylskivor och fornnordiska prylar. Den senaste veckan har han sprungit på loppis och kommit hem med fynd nästan varje dag :) Jag blir iof fruktansvärt avundsjuk över att jag inte har varit med men det kan jag leva med...

I torsdags smet han in på Returbutiken på Strömpilen och fick med sig två djuptallrikar och ett mindre uppläggningsfat med dekoren Hellas från Gefle (Helmer Ringström). En riktig långkörardekor som tillverkades 1942-74. Dessa kommer att vandra vidare till någon annan ägare framöver.


I måndags var han på Retrubutiken igen och denna gång hittade han ett uppläggningsfat med dekoren Taverna från Rörstrand (C-H Stålhane) för 36 kr och en Thebe skinkgaffel från Gense (Folke Arström) för 9 kr. (De lite udda priserna beror på 10% rabatt för personalklubben han är med i)



Igår när jag kom hem hade han varit på den nya secondhandbutiken Vändpunkten som smygöppnat hemma i Holmsund. Butiken är ett samarbete mellan Öppen Gemenskap och Holmsunds Församling, de kommer att ha öppet flera dagar i veckan och förhoppningsvis blir det ett bra ställe. Med sig hem fick han några trevliga saker. Som vanligt några leksaker till barnen och sen den här ursnygga stickade dressen i härliga Björklöven-färger. Tyvärr är den lite för liten för sonen men han kunde ju så klart inte lämna kvar den ;)


Han köpte också tre små skålar från Duralex för en tia styck. Det var inte många dagar sedan jag sa att jag ville ha en till sån liten skål så att vi har en till lingonsylt och en till gurka när vi ska äta kålpudding. Nu har vi fyra små skålar :)


Fiskfatet kostade en tia och det ska Mattias få av mig eftersom jag lyckades slå sönder ett av dem han köpte för många år sedan och det har jag fått höra otaliga gånger. De där faten finns verkligen ÖVERALLT men jag har sagt att jag vägrar betala mer än tio kr och det verkar råda någon form av fiskfatskartell för alla tar 15 kr för dem. Nu har Mattias iaf fått sitt fiskfat och vi kan äta sill i lugn och ro och jag slipper vända på varenda fiskfat jag ser.


Tallriken, Gustavsberg Berså (Stig Lindberg), kostade också en tia och är iof blekt och nött i dekoren på vissa ställen men annars är den fin. Om man använder den som uppläggningsfat så syns ju inte de nötta delarna :) Skeden är en Thebe (andra Thebe-fyndet på en vecka!) från Gense och den kostade 2 kr.

Och till sist, idag när jag kom hem så hade han varit på Vändpunkten igen! För en futtig liten tia hittade han den här underbara kräftlyktan i papp. Nu blir det ännu roligare med kräftskiva!

15 maj 2012

Dottern goes 70-tal!

Den här söta klänningen hade legat på en vind i många år innan Micke & Solan från Graninge Bruk Antik kom och rotade fram den förra sommaren. Den vackra klänningen som jag lånade hem för provning och som sedan Loppistan köpte fanns också på samma vind om jag inte minns fel. Freja gillade den gröna sommarklänningen och hon fick den i present från Micke & Solan. Den är i storlek 140 så hon har lite att växa i. Hon kan med andra ord ha den många somrar framöver :)


Barnen har haft ganska mycket 70-talskläder eftersom Mattias mamma har sparat ALLT och vi har sorterat ut en hel del. Utsvängda hängselbyxor eller sparkdräkter i frotté och skjortor med långa snibbar har vi stylat dem i. 70-talet är härligt när det gäller barngrejer men i stylingen av vårt hem håller vi oss som bekant främst till 50- och 60-tal.

14 maj 2012

Vårt hem i VK

Vi fick ett helt uppslag i lördagstidningen och wow vad mycket fin respons jag fått från alla jag träffat! Jag träffade en granne som blivit så inspirerad att hon satte sig i bilen och åkte till Mattex Antik för första gången. Jag träffade bekanta från dotterns gympagrupp som gärna ville komma och hälsa på och se vårt hem i verkligheten. Sånt är kul!

Under lördagen hade jag drygt 200 besökare fler än normalt på bloggen och det tackar jag VK för. Hoppas några av dem fortsätter läsa.


Klicka på bilden ovan för att se artikeln som PDF, där kan ni zooma och scrolla runt och förhoppningsvis går allt att läsa :)

12 maj 2012

1950-talet lever i Holmsund

Idag finns ett "hemma hos reportage" från oss i Västerbottens Kurirens Weekend-bilaga :)


Om någon hittat hit genom länken i tidningen så önskar jag er varmt välkomna och hoppas att ni vill fortsätta följa mitt fyndletande och drömmande här på bloggen!

För er som inte har VK ska jag försöka scanna in artikeln och lägga upp här på bloggen framöver :)

Ha en härlig och fyndrik helg allihop!

10 maj 2012

Min fjärde Burgundia

En fjärde del har anslutit sig till min lilla samling av Burgundia från Søholm. Vasen (eller kannan kanske) hittade jag på Tradera och utropspriset var inte direkt lågt men inte heller skyhögt så jag bjöd och ingen bjöd emot. Mitt enda problem nu är att den är så snygg från alla håll och kanter men man kan ju bara titta på en sida åt gången när den står i hyllan. Jag får väl vända den då och då :)




Djupstämplad 2088

Här kan ni läsa alla mina tidigare inlägg med ettiketten Søholm.
Där finns bilder på min övriga samling av Burgundia.

Sommarlängtan

Förra årets pelargoner har börjat blomma. Jag längtar till sommaren! Trädgårdsmöblerna står redo men vi har inte fått njuta av solen i dem så många gånger den här våren. Kom igen nu sol och värme!

09 maj 2012

Om jag gjorde reklam för START...

...så skulle jag göra det med den här bilden!

Lyxig müssli serverad i Rörstrands Karelia

Smaklig lunch!

08 maj 2012

Förra helgens fynd

Nu måste jag skärpa mig! Jag har ju inte visat vad jag fyndade för över en vecka sedan och inte heller vad Mattias fyndade helgen innan det så jag slänger med hans fynd här. Han köpte den gula skålen nedan, Gustavsberg Eldorado Pastell nr. 6 av Kåge, för 30 kr på Folkets Hus i Obbola.

Förra helgen var vi på en ganska sen lördagsrunda men gjorde trots det några små och billiga fynd. Vi började med Returmarknaden där vi köpte en stor skål från Duralex för 29 kr. Vi har två mindre sedan tidigare och jag gillar dem väldigt mycket. Den här stora är väldigt användbar och jag tycker de matchar till det mesta. I väntan på ett gäng rökgrå Fugor i olika storlekar så kör vi med Duralex :)


Vi fortsatte sedan till två loppisar i kvarterslokaler. Mattias köpte några vinyler på första stället och jag köpte julsaker för 5 kr/st. De små ljusen är gör mig nostalgisk så jag kunde inte låta bli dem trots att de är lite kantstötta.


På nästa ställe hittade jag en hög Åseda Bambu för 5 kr, smutsig men annars finfin och efter en grundlig diskning blev den som ny. Min första Bambu faktiskt!


Den vägghängda blomgrejen på bilden ovan köpte jag på en flyttloppis på Grubbe och den kostade 10 kr. Med oss därifrån fick vi också den här stora Ekeby-krukan för 5 kr. Den har en nagg men för de priset vänder jag gärna naggen så den inte syns. Krukan bär det vackra namnet Freja, precis som vår dotter :) Och på tal om barnen så fick de en drös billiga leksaker på det här stället.


Ja, det blev ju några fina grejer för totalt 89 kr!


Vi hade en bortglömd spik på väggen i vardagsrummet och där hängde jag blomgrejen, mest på prov, och ställde en Ekeby Kåbe med en slingrig "plättar på tråd" i. Den sitter fortfarande kvar...


01 maj 2012

Bildextra från Trädgård- & Antikmässan

Äntligen kommer min rapport från Trädgård & Antik på Nolia som jag besökte i fredags!

Några utställare med antika föremål hade man inte lyckats snärja så nästa år hoppas jag att mässan har bytt namn för att inte förvirra besökarna. I min smak föll i alla fall den utställning och modevisning från 50- och 60-talet som Bodil Strömberg och May Thörn påtat ihop. Det första som mötte mig när jag steg in var två härliga gamla bilar och när jag fortsatte in blev jag varm i hjärtat! De hade verkligen lyckats med utställningen som visade en hall, ett kök, ett tonårsrum och ett vardagsrum. Det var en hel del äldre som lockats till trädgårdsmässan och när de passerade utställningen på väg in till blommorna hörde jag många "titta, precis en sån hade vi!". Tyvärr fick man inte kliva över repen och titta närmare men jag fotade så gott jag kunde. Titta och njut!

Den mintgröna skönheten är en Pontiac Star Chief från 1957

Fyra rum i rad

Välkomna in i hallen
 
I köket är Perstorps-bordet dukat

Till höger står symaskinen

Tonårsrummet har så klart idolbilder och radio vid sängen

Samt den obligatoriska fladdermusen och idolalbum med Elvis

Här fixar man frillan inför dansen

Vardagsrummet med TV och kaffeservering

I Marimekko-fåtöljen tar man en cigarett

TVn är den snyggaste och plattaste "tjock-TV" jag sett

Prisma heter den och kommer från AGA

I montrar kunde man titta på bl.a. leksaker från tiden

En bergodalbana i plåt

Dessa paranta damer bjöd besökarna på radiokaka.
Till höger står May Thörn som var en av curatorerna.

Efter att ha njutit i fulla drag av de olika rummen kikade jag på blommorna och trädgårdstillbehören en stund och inväntade att klockan skulle slå 13 och modevisningen skulle börja. Jag bänkade mig på första raden och fick sedan se 50 av Bodil Strömbergs och May Thörns olika stasser från 50- och 60-talet, alla hemsydda! Det var en imponerande samling och att plaggen finns kvar är guld värt. Tyvärr blev vissa foton för dåliga för att visa så några av de finaste plaggen får ni inte se här...









  

Nöjd med mitt besök gick jag ut och möttes där av våren som äntligen kommit till Umeå! Med mig från mässan fick jag fyra liljor. De ska få flytta ut i rabatten när risken för frostnätter är över, dvs en bit in i juni.

En ljusrosa lilja från Granngården som redan blommar

Tre liljor från Trädgård Nymyran