30 april 2010

Djuren på Sörgården

Den här fina tallriken äter dottern på när hon får lyxa till det lite. (Efter att jag sagt "nu får du inte slänga ner den på golvet!") Den heter Sörgården och är från Rörstrand. Hon fick den av min kusin som i sin tur hade den när hon var liten på 60-70-talet. Det finns tydligen en mugg till också, men den hade nog blivit kvar hemma hos kusinens föräldrar trodde hon.
.

.

Enligt stämplarna jag hittat här så verkar denna vara från 40-talet. Kan det stämma?
.
Kan någon ge mig mer info om Sörgården? Vem har gjort den och när?

24 april 2010

Gardinfynd

Idag var vi på loppis i på Sandviks IP i Holmsund där fotbollstjejerna sålde fika och diverse grejer. Freja fick en nalle och lite annat smått och gott och jag fick mig ett par fina panelgardiner för en femtiolapp. De är från Cult Designs serie "Fifty-Fifty" och har samma mönster som tapeten jag har letat (som tyvärr inte länge tillverkas.) Jag vill ha tapeten i den grå/beigea varianten, men som gardin gillar jag den här mörkare. Jag blev glad över mitt fynd :)
.

Fifty-Fifty av Björn Nilsson
.
På tal om gardiner som har jag nu satt upp mina Tetra-gardiner som jag skrev om tidigare :)
.

.
Trevlig helg!

18 april 2010

Loppislördag

Vi tog en loppistur med bilen på lördag eftermiddag, men först laddade vi batterierna med fika!
.


Sedan styrde vi mot Degersjö, knappt 4 mil hemifrån. Vi har aldrig besökt den loppisen tidigare och det var kul att se allt den äldre mannen hade att sälja. Han var pratglad och försökte få oss att köpa allt möjligt som han ville bli av med. Den lilla lokalen var välfylld från golv till tak men tyvärr var inget prismärkt och det blir lite jobbigt att fråga om priser i längden.
.
.
Lampor till förbannelse!
.
Välfyllda hyllor!
.
Buicken var tillverkad på 70-talet. Han ville ha 200 kr för den men med trasiga lyktor kändes det inte intressant för Mattias.
.
Den klassiska kobran stod på en hylla.
.
Det här är tydligen Sonys motsvarighet till kobran och den kom ut på marknaden ungefär samtidigt, berättade ägaren till loppisen. Inte fullt så vacker enligt min mening! Den tillverkades i Holland om jag inte minns fel.
.
Taisto Kaasinens viking (Upsala-Ekeby) ville han ha 400 kr för med skadade horn. "Den kostar 2000 kr i bra skick" sa han. Jag är ingen expert men det lät dyrt! Och jag såg en i samma storlek som gick för runt en hundring på Tradera.
.
Vi köpte inget i Degersjö utan fortsatte istället mot Överboda där vi trodde att det fanns en öppen loppis, men den hade tyvärr hunnit stänga innan vi kom dit. Vi vände hemmåt och stannade på Opal Antik i Brännland efter vägen. Där är det en väldans ordning på hyllor och bord som kontrast till stället vi var på innan. Det blev två inköp för mig innan vi åkte hem, med 8,5 mil bilfärd bakom oss.
.
Påsktuppen kostade 40 kr och hamnade direkt i påsklådan när vi kom hem. Där får den gala till nästa påsk. Är det måhända en av Gunnar Anders tuppar från Ystad Metall?
.
En liten kruka från Upsala-Ekeby, Pepita av Ingrid Atterberg, blev min för 60 kr. Den är liten, ca 11 cm hög och ca 9,5 cm i diameter upptill.
.
Nummer 2171, tillverkad 1954-56 (Bilden envisas med att vrida sig)

16 april 2010

Cigarettfågel någon?

När jag var liten tyckte jag väldigt mycket om att leka med en "cigarettfågel" hemma hos farmor och farfar. Det var en liten fågel i trä som satt på en liten låda. I lådan la man cigaretter och sen vickade man ner fågeln som genom en springa längst fram i lådan plockade upp en cigarett med näbben. Farfar hade slutat röka för längesedan så i lådan låg istället ihoprullat papper. Jag kommer ihåg att den var lite trasig så jag fick vara väldigt försiktig när jag lekte med den.
.
Farmor och farfar har båda gått bort och när pappa och hans syskon tömde huset fanns den tyvärr inte kvar. Troligtvis hamnade den i värmepannan eller i soptunnan, farmor slängde tyvärr allt möjligt. (Ett Domino askfat av Stig Lindberg saknas tydligen också)
.
Är det någon som vet vad jag menar för cigarettfågel? Den var nog från 50-talet skulle jag tro. Jag såg någon på "Halv åtta hos mig" på TV för några veckor sedan som hade en nästan likadan. Det skulle vara kul att få tag på en! Inte för att förvara cigaretter i, utan bara för att leka lite med då och då ;)

14 april 2010

Sjuan är överallt!

Var man än vänder blicken ser man Sjuan, Myran, Ägget, Svanen eller någon annan av Arne Jacobsens vackra skapelser. De finns så klart i överflöd eftersom de fortfarande tillverkas av Fritz Hansen och de fortsätter att vara så populära. Men jag trodde inte att jag skulle stöta på Sjuan när jag bläddrade i ett nummer av tidningen "Vi Föräldrar" på Specmödravården härom veckan (Jo just ja, det kommer en liten knodd i slutet av maj om jag glömt berätta det)..


.
Enligt texten på stolen ska klassikern finnas i fem (tror jag det var) nya färger som tagits fram av kända designers. Den lila varianten kostar runt 5000 kr. Om den enligt tidningen är ämnad till barnrummet vet jag inte riktigt, men för 5000 kr vet jag inte om jag skulle våga släppa vår dotter i närheten av den! Jag kan tillägga att jag inte kollade när tidningen gavs ut, så hur färska de nya färgerna är vet jag inte.
.
Citatet "Hela femtiotalet är för mig nå't slags virrvarr" kommer visst från Ernst Kirchsteiger.

13 april 2010

Stockholm del 3 (mina inköp)

Det blev bara nyproducerad retro för mig den här helgen.
retro.etc blev det 4 handgjorda glasunderlägg från Koloni Stockholm.
Sivletto blev det den obligatoriska hårblomman, den här gången en röd ros.
retroboden på Rosenlundsgatan blev det en liten scarf med en pudel på. Den är iof second hand men tvättlappen visar att den är från HM.
.

.
Någonstans på vår vandring i Stockholm stötte vi på ett loppisbord med billiga leksaker. Där gjorde vi helgens enda riktiga fynd! En Pippi-väska med tillhörande leksaker för 20 kr. Dottern blev glad! :)
.

Stockholm del 2

På lördagen började vi med den lilla (så vitt jag vet namnlösa?) retroboden på Rosenlundsgatan. Killen i butiken blev jätteglad när jag frågade om jag fick fota lite. Där fanns kläder, skor och allt för hus och hem, mycket 50-60-tal.
.

Trots att butiken saknar skylt är det svårt att missa den när man går förbi
.

Fin skyltning
.

Kan meddela Libby att minst 5 st av Helmer Ringströms Ruter fanns kvar :) Hon skrev i sin inlägg här att hon missade köpa den när hon var där.
.

Jag var lite sugen på dessa fina Gefle-assietter, Ring av...ja så klart, Helmer Ringström!
.

Fina teakföremål fanns så klart även här
.

Och en lustig termos i form av en katt
.
Påsken är över men äggkoppar kan man ju behöva ändå.
.
Mittemot retroboden ligger Söders Skivbörs men Mattias och hans bror var in där utan att göra några fynd. Vi fortsatte istället vår promenad längs Upplandsgatan där vi tittade in i några välsorterade (och dyra) antikaffärer. På Bacchus Antik njöt jag en stund av en hel vägg fylld av koppar med de mest underbara dekorer, men trots mångfalden fanns ingen Prisma G (eller Prisma R) att skåda.
.
I ett glasskåp stod två Zebra chokladkoppar som jag inte vågade fråga om priset på.
.

Bengt Orups Strict (Johansfors) står på min önskelista.
.
Stig Lindbergs Domino och ett lövformat fat som jag glömde vända på. Stig Lindberg det också?
.
Efter Upplandsgatan var planen en sen lunch på 50-talsfiket Valand på Surbrunnsgatan, men när vi kom dit hade köket stängt och vi var sugna på mer än de små mackorna de hade att erbjuda. Vi hamnade istället på det närbelägna stället Retro, som trots sitt missvisande namn är en modern sportbar, och åt hamburgertallrik ;)
.
Jag hade gärna besökt Moderna Magnus i Gamla Stan på lördagen men vi hann inte mer under detta besök i huvudstaden. Hela söndagen spenderades i det fina vädret på Skansen och det var verkligen inte fy skam det heller!
.
Tack till Libby på Femtiotalsjakten för alla dina tips! Vi betar av fler ställen nästa gång vi på på besök!

12 april 2010

Stockholm del 1

Vår Stockholmsvistelse var väldigt trevlig, även om vi som vanligt inte ens hann göra hälften av allt vi hade önskat. När vi landade på fredag eftermiddag begav vi oss till söder och Folkungagatan 65 där Retro.etc huserar. Det var enligt skylten på dörren "jätteöppet" så vi gick in i den välfyllda lilla butiken. En jättebra butik för alla som, liksom jag, gillar retro men också äkta vara av gamla grejer från 50-70-talet.
.

-En hund! utbrast dottern och pekade på en hund med nickande huvud i skyltfönstret. Hon var såld och ville gärna gå in i butiken.
.

Fullpackat och färgglatt!
.

Glasunderlägg på Sigvard Bernadottes Virrvarr-bänk
.
Klassiska snyggingar! Berså, Adam, Zebra, Röd Aster, Blå Aster och Spisa Ribb. lampetterna antar jag är Sigvard Bernatotte?
.

Lite teak och ett lustigt "smörgåspapper" på väggen
.
Planen var att fortsätta mot Södra Skattkammaren på Bondegatan 44 men vi kom tyvärr dit för sent för de hade stängt redan kl 16.00. Tråkigt, för det såg ut att vara ett ställe med mycket intressanta saker. Istället knatade vi till Sivletto på Malmgårdsvägen 16. Där finns allt för den som gillar rockabilly och retro samt ett litet utbud av 50-60-tals porslin, heminredning m.m. När vi slingrat oss ner för den smala spiraltrappan stannade kameran tyvärr i väskan.
.
Sivlettos dörr med den diskreta skylten som inte lockar in många "oinvigda"
.
Sivletto blev fredagens sista stopp för det var dags att åka hem till Mattias syster och äta tacos.
.
Lördagens butiksbesök samt eventuella inköp kommer i ett senare inlägg...

09 april 2010

Vi sticker till huvudstaden!

Den här helgen tar vi en liten semestertripp till Stockholm. Libby på Femtiotalsjakten har gett mig massor av bra tips på ställen att besöka, det gäller bara att hinna och orka med så många som möjligt! Jag vet iof inte hur sugen vår 2-åring är på att gå i antik- och loppisaffärer... Vi får nog varva det med något "roligare" också :)
Om det blir några fynd så redovisar jag dem så klart här. Om inte så blir det väl miljöbilder istället.
.
Trevlig helg!
.

Stockholm ca 1955. Bilden är lånad härifrån!

08 april 2010

Prisma G möter Prisma R

Ni som följt min blogg har väl inte kunnat undgå mitt sökande efter Gustavsbergs servis Prisma G med dekor av Bibi Breger. Några nya delar har nu letat sig till min samling, även denna gång med hjälp av Tradera.
.

Två små assietter


I väntan på att jag hittar ett fat till min gamla kaffekopp får en av assietterna vara inhoppare
.
Prisma G har en nära släkting som heter Prisma R (Jag antar att G står för grå och R står för rosa) Jag hade bara tänkt samla på den grå varianten men jag kunde inte låta bli dessa smaskiga rosa koppar när de dök upp på Tradera.
.

.

Prisma R i modell A
.
Så nu har Prisma-samlingen vuxit från en ensam LI-kopp (den till vänster) i somras till 12 mer eller mindre udda delar idag. Sökandet fortsätter...
.

03 april 2010

Myror & Sjuor

Umeå kommun har designklassikerna travade på varandra!
Sambon tog ett kort med mobilen för att visa mig när han var på kurs i en av Umeå kommuns lokaler nyligen.
.

01 april 2010

Glad påsk!

Önskar er alla en glad påsk med denna bild på våra godisgömmor av äldre modell!
.